U Saboru održana tematska sjednica o javnom zdravstvu i sigurnosti hrane u Europskoj uniji

Zagreb – U Hrvatskome saboru održana je zajednička tematska sjednica Odbora za europske poslove, Odbora za poljoprivredu i Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku s temom: "Javno zdravstvo i sigurnost hrane u Europskoj uniji". Zajedničkoj tematskoj sjednici nazočio je i povjerenik Europske komisije za zdravlje i sigurnost hrane Vytenis Andriukaitis.

-Javno zdravstvo i sigurnost hrane danas su vrlo aktualna pitanja koja pripadaju području komplementarnih nadležnosti Europske unije i država članica, što znači da EU podupire djelovanje država članica kako bi se osigurao kvalitetan pristup zdravstvenoj skrbi za sve građane, uvodno je podsjetio predsjednik Odbora za europske poslove Ivan Domagoj Milošević.

Predsjednica Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku Ines Strenja-Linić kazala je kako je problematika sigurnosti hrane multidisciplinarna te je predstavila okvir nadležnosti nad sigurnošću hrane u RH. -Ministarstvo poljoprivrede i Ministarstvo zdravstva imaju ulogu nadležnih tijela za upravljanje rizikom te provode službene kontrole. Stručnu podršku pruža im oko 35 ovlaštenih službenih laboratorija, a Hrvatska agencija za hranu ima zadaću nepristrane procjene rizika, dok je kakvoća hrane u potpunosti u nadležnosti Ministarstva poljoprivrede, kazala je.

Predsjednik Odbora za poljoprivredu Davor Romić osvrnuo se na širenje životinjskih bolesti kao i važnost sprječavanja širenja bolesti sa životinja na ljude. Izložio je aktivnosti koje se provode u Hrvatskoj vezano uz aktualnu „bolest kvrgave kože“ koja se prije par godina proširila na područje zemalja EU-a.

Povjerenik Europske komisije za zdravlje i sigurnost hrane Vytenis Andriukaitis upoznao je članove triju odbora s aktivnostima Europske komisije koje se provode u području javnog zdravstva i sigurnosti hrane. Istaknuo je važnost zajedničkog djelovanja zemalja članica u okviru navedenih područja s obzirom na to da su sve zemlje članice dio zajedničkog tržišta. –Prevencija bolesti posebno je velik izazov za sve nas i zahtijeva preinake prehrambenih navika koje bi uključivale, smanjivanje upotrebe soli, šećera kao i transmasnih kiselina, dodao je Vytenis Andriukaitis. Istaknuo je važnost jačanja aktivnosti koje se odnose na prevenciju konzumacije duhana te alkohola.

Govoreći o glavnim ciljevima zdravstvene politike Europske unije Andriukaitis je istaknuo jednak pristup zdravstvenoj skrbi, suzbijanje i sprječavanje bolesti i zdravstvenih problema, a kao posebno važno izdvojio je suočavanje s rastućim problemom otpornosti bakterija na antibiotike. Posebno je upozorio na prekomjerno bacanje hrane u Europi koje se događa na svim razinama prehrambenog lanca od proizvodnje, prodaje, ugostiteljstva i potrošača te ostavlja loše posljedice na okoliš i ekonomiju. U nastavku se raspravljalo i o drugim važnim segmentima očuvanja i zaštitite zdravlja te digitalizaciji zdravstvenog sustava.

Autor: Služba za medije