U Saboru održana tematska sjednica o raspolaganju poljoprivrednim zemljištem

Zagreb - Odbor za poljoprivredu održao je u četvrtak tematsku sjednicu o raspolaganju poljoprivrednim zemljištem u Republici Hrvatskoj i novom prijedlogu Zakona o poljoprivrednom zemljištu. Sjednici su uz predstavnike Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva pravosuđa i nadležnih agencija sudjelovali i predstavnici udruženja proizvođača, komora, lokalne i regionalne samouprave.

Državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Tugomir Majdak uvodno je obrazložio ključne odredbe Prijedloga zakona o poljoprivrednom zemljištu. Predsjednik Odbora Tomislav Panenić upozorio je kako je po uzoru na zemlje u okruženju, a u cilju zaštite nacionalnih interesa, potrebno razmišljati o zakonskom reguliranju prava vlasništva stranaca nad poljoprivrednim zemljištem.

U raspravi je ukazano na potrebu skraćivanja rokova i potrebu regionalizacije u raspolaganju poljoprivrednim zemljištem te je upozoreno je kako bi ograničavanje raspolaganja od strane jedinica lokalne samouprave moglo postati ograničavajući faktor u raspolaganju. Pozvano je na dodatno vrednovanje obavljanja poljoprivrede kao osnovne djelatnosti i na ostvarivanje prava prvenstva u raspolaganju zemljištem mladim poljoprivrednicima koji su članovi OPG-a. Raspravljalo se i o potrebi omogućavanja širenja prvenstva stočara izvan područja jedinice lokalne samouprave. Zbog smanjenja troškova pri procjeni vrijednosti kod prodaje poljoprivrednog zemljišta ukazano je na mogućnost korištenja dostupne evidencije o vrijednosti zemljišta ili formiranja povjerenstava na razini županija.

Predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Mato Brlošić kao osnovni kriterij za dodjelu zemljišta vidi dosadašnje uredno izvršavanje ugovornih obveza i ukazuje na potrebu kontrole Gospodarskih programa temeljem kojih je ostvareno pravo raspolaganja. Upozorio je i na razlike između teksta Nacrta zakona upućenog u e-savjetovanje i Prijedloga zakona upućenog u proceduru usvajanja u Hrvatskom saboru. Predstavnica HGK Žaklina Jurišić pozvala je na praćenje dosega rezultata gospodarskih programa, a kod raspolaganja ribnjacima Milan Božić predlaže pravo prvenstva za fizičke ili pravne osobe koje se bave akvakulturom. Upozoreno je na moguće povrede načela zaštite legitimnih očekivanja za dosadašnje posjednike poljoprivrednog zemljišta. Uzimajući u obzir obveze koje iz zakona proizlaze za županije, predstavnik Hrvatske zajednice županija predložio je veće izdvajanje sredstava županijama, kao i jasno definiranje pojma „županija“ u Prijedlogu zakona. Zakonom je potrebno jasno razgraničiti status vlasnika i posjednika, mišljenja je predsjednik SUS Goran Jančo.

U raspravi je upozoreno i na potrebu pomicanja roka za plaćanje zakupa na kraj listopada tekuće godine. Podatak o 62.000 proizvođača mlijeka 2004. godine i 6.500 proizvođača 2016. godine jasno govori o potrebi iznalaženja rješenja za granu stočarstva koja ima najveću dodanu vrijednost, smatra ravnatelj HPA Zdravko Barać.

Zaključno je predsjednik Odbora Tomislav Panenić upozorio na potrebu praćenja raspolaganja i izvršavanja odredbi iz Ugovora o zakupu poljoprivrednog zemljišta putem jačanja kapaciteta DORH-a. Također, ukazao je na brojne probleme stočarske proizvodnje koje zahtijevaju više potpornih mjera osim prvenstva kod raspolaganja državnim poljoprivrednim zemljištem jer provedena izravna dodjela poljoprivrednog zemljišta bez provođenja javnog poziva nije proizvela željene učinke.

Autor: Odbor za poljoprivredu