U Saboru održana tematska sjednica "Reforma hitne medicinske pomoći u Republici Hrvatskoj"

Zagreb – U Hrvatskome saboru održana je tematska sjednica Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku o temi: "Reforma hitne medicinske pomoći u Republici Hrvatskoj".

Tematsku sjednicu otvorila je predsjednica Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku Ines Strenja-Linić, istaknuvši kako je reforma hitne medicinske pomoći prva planirana reforma koju provodi Ministarstvo zdravlja, a izrazito je važna za cjelokupni zdravstveni sustav. – Ciljevi reforme hitne medicinske pomoći su povećanje standarda hitne medicine, podizanje sigurnosti za bolesnike te ušteda na nepotrebnim dijagnostičkim pretragama, pojasnila je predsjednica Odbora. 

Zamjenik ministra zdravlja Ivan Bekavac izložio je okvir i glavne postavke reforme zdravstvenoga sustava RH, istaknuvši kvalitetu, uvođenje reda, transparentnost i financijsku stabilnost kao osnovna mjerila reforme. Govoreći o reformi hitne medicinske pomoći, Bekavac je naglasio da se nametnula kao gorući problem te je u tu svrhu Ministarstvo zdravlja formiralo Povjerenstvo za reformu hitne medicinske pomoći u RH. – Reformom hitne medicinske pomoći, između ostaloga, poboljšat će se način dolaska pacijenata u objedinjene bolničke hitne prijeme (OHBP) i u izvanbolničku hitnu pomoć, odnosno županijske zavode za hitnu medicinu, kako nehitni pacijenti ne bi ugrožavali one koji su doista hitni, istaknuo je Bekavac. 

-"Hitna medicina hitnim pacijentima" i izjednačavanje svih sudionika u zdravstvenoj zaštiti dva su temeljna cilja reforme hitne pomoći, istaknuo je voditelj radne skupine za reformu hitne medicinske pomoći Goran Hauser. 

U nastavku su razmijenjena mišljenja o modalitetima ustroja određenih dijelova hitne pomoći, edukaciji medicinskih sestara i njihovu osposobljavanju za rad, radu turističkih ambulanti, smanjenju administrativnoga opterećenja te financijskim aspektima reforme. 

Na tematskoj sjednici sudjelovali su predstavnici Ministarstva zdravlja, Hrvatskoga zavoda za zdravstveno osiguranje, članovi Povjerenstva za reformu hitne medicinske pomoći  te drugi relevantni gosti.
 

Autor: Služba za medije