U Saboru predstavljena poštanska marka u spomen na legendarne Pume

Zagreb – U Hrvatskome saboru u utorak je održano svečano predstavljanje jubilarne poštanske marke 7. gardijske brigade Puma u povodu 25. obljetnice njezina osnutka. Marku je izdala Hrvatska pošta, motiv joj je amblem te proslavljene postrojbe, nominalne je vrijednosti 7,60 kuna, izdana je u sto tisuća primjeraka, a koristit će se u domaćem i inozemnom poštanskom prometu.

- Ta jedinstvena markica obići će cijeli svijet i time dati dodatni značaj brigadi koja je sudjelovala u kreiranju hrvatske samostalnosti, istaknuo je Hrvoje Parlov, član Uprave Hrvatske pošte.

- Poštansku marku posvećenu Pumama inicirala je Udruga veterana 7. gardijske brigade Pume. Prva je to jubilarna marka hrvatske postrojbe iz Domovinskog rata i prva u ediciji Hrvatski domovinski rat, koju će Hrvatska pošta u budućnosti nadograđivati, rekao je predsjednik Udruge veterana 7. gardijske brigade Pume Robert Puj.

- Gardijska brigada Pume osnovana je 23. prosinca 1992. sa sjedištem u Varaždinu. U Domovinskom je ratu sudjelovala u najznačajnijim operacijama i akcijama. Prva je 5. kolovoza 1995. godine ušla u Knin i objesila hrvatski stijeg na Kninsku tvrđavu, podsjetio je bivši zapovjednik Puma, stožerni brigadir Željko Dvekar.

- Kroz brigadu je prošlo 4550 gardista. Pume su oslobodile oko 750 kilometara četvornih okupiranog teritorija. No, cijena je visoka - 91 pripadnik brigade je poginuo, jedan se još vodi nestalim, više od 500 pripadnika je ranjeno, rekao je Dvekar. Postrojba je ugašena u srpnju 2003., ali Sedma gardijska zaslužuje posebno mjesto u hrvatskoj povijesti, istaknuo je.

- Vaša odanost domovini, vaši poginuli, nestali i ranjeni pripadnici svjedoče o veličini jedne generacije, odgovornosti i odanosti prema svojoj zemlji i narodu, poručio je Pumama ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved i dodao kako je zahvaljujući njihovoj nesebičnoj žrtvi, kao i žrtvi svih hrvatskih branitelja stvorena i obranjena samostalna Hrvatska.

Uz pripadnike Puma i članove njihovih obitelji predstavljanju jubilarne poštanske marke nazočili su i saborski zastupnici, gradonačelnici i župani. Čestitke i izraze poštovanja Pumama uputili su izaslanici predsjednice Republike, predsjednika Sabora i Vlade Ante Deur, Anđelko Stričak i Zdravko Jakop.

Autor: Hina/Služba za medije