U Saboru prisegnuo potpredsjednik Državnog izbornog povjerenstva Damir Kontrec

Zagreb - Svečanu prisegu pred predsjednikom Hrvatskoga sabora Gordanom Jandrokovićem danas je položio novi potpredsjednik Državnog izbornog povjerenstva Republike Hrvatske Damir Kontrec. 

Državno izborno povjerenstvo osnovano je 2007. godine kao stalno i neovisno državno tijelo, a predsjednik Sabora Jandroković, obračajući se nazočnima na svečanoj prisezi, istaknuo je kako je od stjecanja samostalnosti i neovisnosti Hrvatske provedeno osam parlamentarnih izbora, a za provedbu zadnjih četiri bilo je zaduženo Državno izborno povjerenstvo te dodao: -Ako se parlamentarnim izborima dodaju i izbori za predsjednika Republike Hrvatske, izbori za članove predstavničkih tijela jedinica lokalne i područne samouprave, općinskih načelnika, gradonačelnika, župana, gradonačelnika Grada Zagreba, izbor članova vijeća i predstavnika nacionalnih manjina u jedinicama lokalne i područne samouprave te izbor članova u Europski parlament iz Republike Hrvatske – neupitna je uloga i doprinos Državnog izbornog povjerenstva u osnaživanju demokracije i njezinih vrijednosti u Republici Hrvatskoj.

Naglasio je i da DIP dodatno provodi i godišnji nadzor financijskog poslovanja političkih stranaka, nezavisnih zastupnika i članova predstavničkih tijela jedinica lokalne i područne samouprave izabranih s liste grupe birača, kao i nadzor financijskih računa koji se odnose na financiranje izborne promidžbe te aktivnosti informiranja, sustavne edukacije i podizanja svijesti hrvatskih građana o važnosti sudjelovanja u izbornim procesima.

-Uvjeren sam da će i gospodin Damir Kontrec, s bogatom pravnom i sudačkom karijerom, dodatno tome dati svoj doprinos, rekao je Jandroković te u ime zastupnica i zastupnika Hrvatskoga sabora i osobno ime čestitao novom potpredsjedniku Državnog izbornog povjerenstva i zaželio mu puno uspjeha u obnašanju te odgovorne dužnosti na dobrobit i korist svih građana Hrvatske. 

Sudac Vrhovnog suda Damir Kontrec za novog potpredsjednika DIP-a imenovan je na općoj sjednici Vrhovnog suda 11. lipnja 2018. godine i na toj je dužnosti zamijenio dosadašnjeg potpredsjednika Jakoba Miletića.

Nakon što je potpisao tekst prisege, potpredsjednik Državnog izbornog povjerenstva Kontrec je istaknuo da je provođenje zakonitih, poštenih i fer izbora preduvjet su razvoja demokracije u svakom društvu pa tako i u Republici Hrvatskoj. -Nadam se da će ova pozitivna vibracija koja se ovih dana odvija u Hrvatskoj imati utjecaja i na sve ostale segmente društva i da ćemo to svi skupa znati iskoristiti, poručio je Kontrec te zahvalio na ukazanom povjerenju.

Svečanoj prisezi u Hrvatskome saboru nazočili su i ostali članovi Državnog izbornog povjerenstva predvođeni predsjednikom Đurom Sessom. 
 

Autor: Ured predsjednika Sabora