Valter Boljunčić primio predsjednicu Odbora za kulturu i obrazovanje Europskoga parlamenta Doris Pack

Zagreb – Predsjednik Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu Hrvatskoga sabora Valter Boljunčić s članovima Odbora primio je predsjednicu Odbora za kulturu i obrazovanje Europskoga parlamenta Doris Pack.

U uvodnom dijelu sastanka predsjednik Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu Valter Boljunčić izvijestio je goste iz Europskoga parlamenta o završnim pripremama Hrvatske za skoro članstvo u Europskoj uniji. - Hrvatska je do sada prošla dug put zahtjevnih reformi i transformacije društva, a očekujem da će kao članica Unije partnerski pridonositi rješavanju zajedničkih pitanja i izazova koji stoje pred Europskom unijom, kazao je Boljunčić. Podsjetio je da je do sada 25 nacionalnih parlamenata zemalja članica Unije ratificiralo Ugovor o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji te da su preostale još Danska i Njemačka kako bi se proces ratifikacije potpuno dovršio.

Predsjednica Odbora za kulturu i obrazovanje Europskoga parlamenta Doris Pack istaknula je da će njemački Bundestag uskoro ratificirati Ugovor o pristupanju Republike Hrvatske EU-u. - To je pitanje dana i tehničke procedure, dodala je Pack. 

U nastavku su razmijenjena mišljenja o obrazovnim programima Europske unije. Doris Pack istaknula je Program za cjeloživotno učenje kojemu je cilj poticanje međunarodne razmjene, mobilnosti i suradnje institucija i pojedinaca u sustavu obrazovanja i osposobljavanja kao jedan od važnih prioriteta za Hrvatsku. Razgovaralo se i o sustavu visokog školstva u RH, financiranju znanstvenih projekata te o važnosti uspostavljanja tješnje suradnje gospodarskog sustava i sustava visokog obrazovanja koji bi u konačnici pridonijeli rješavanju problema zapošljavanja mladih. 

Bilo je riječi i o prijedlogu Odluke Europskog parlamenta i Vijeća EU-a o projektu Europske prijestolnice kulture za razdoblje od 2020. - 2033. Hrvatska ima pravo istaknuti kandidaturu svojih gradova za 2020. godinu, kazala je Pack. 
 

Autor: Služba za medije