Vedran Babić sudjelovao na zasjedanju Parlamentarne skupštine Organizacije za crnomorsku gospodarsku suradnju

Beograd - Član Izaslanstva Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini Procesa suradnje u Jugoistočnoj Europi Vedran Babić, u ime predsjedatelja Parlamentarne skupštine SEECP-a, sudjelovao je kao promatrač na 48. plenarnom zasjedanju Parlamentarne skupštine Organizacije za crnomorsku gospodarsku suradnju (PABSEC).

Zasjedanje je otvorila predsjednica parlamenta Republike Srbije Maja Gojković, a sudionicima se uvodno obratio i prvi potpredsjednik Vlade Republike Srbije i ministar vanjskih poslova Ivica Dačić, koji je istaknuo kako su prioriteti Republike Srbije tijekom šestomjesečnog predsjedanja PABSEC-om bili usmjereni na jačanje gospodarske suradnje među zemljama članicama s posebnim naglaskom na turizam, promet i infrastrukturu, kao i jačanje suradnje s drugim međunarodnim organizacijama.

Tijekom zasjedanja zastupnici su raspravljali o reformama u zemljama članicama PABSEC-a i ulozi nacionalnih parlamenata, kao i o radu odbora za gospodarska, pravna i politička pitanja te odbora za pitanja kulture i obrazovanja. Raspravljalo se i o međunarodnim investicijama u državama članicama, ulozi religije u borbi protiv terorizma i ekstremizma, kao i o ulozi obrazovanja i znanosti u kontekstu održivog razvoja.

Sudionicima se obratio i zastupnik Vedran Babić koji je istaknuo važnost i ciljeve Parlamentarne skupštine SEECP-a. Naglasio je da je jedan od glavnih zadataka zastupnika pravodobno prepoznavanje izazova s kojima se svi suočavaju te je ujedno istaknuo i važnost jačanja regionalne stabilnosti, kao i  političkih, gospodarskih i sigurnosnih kapaciteta.

Na zasjedanju Parlamentarne skupštine Organizacije za crnomorsku gospodarsku suradnju sudjelovala su izaslanstva Srbije, Rumunjske, Bugarske, Grčke, Albanije, Armenije, Azerbajdžana, Moldove, Ruske Federacije, Turske i Ukrajine.
 

Autor: Ured za međunarodne i europske poslove