Veljko Kajtazi primio predstavnike jedanaest nacionalnih manjina

Zagreb – U okviru svojih redovitih aktivnosti i sastanaka s veleposlanicima matičnih država nacionalnih manjina koje predstavlja u Hrvatskome saboru, zastupnik Veljko Kajtazi održao je u utorak radni sastanak s predstavnicima jedanaest nacionalnih manjina.
 
Središnja tema sastanka bio je nastavak suradnje sa zainteresiranim predstavnicima i udrugama austrijske, bugarske, njemačke, poljske, rumunjske, ruske, rusinske, turske, ukrajinske, vlaške i židovske nacionalne manjine. Predstavnici nacionalnih manjina imali su priliku pojedinačno i otvoreno diskutirati o problemima zajednica koje predstavljaju. Uz nastavak suradnje predstavnika i udruga nacionalnih manjina sa saborskim zastupnikom Veljkom Kajtazijem, dan je kraći osvrt o postignutim rezultatima u prethodnom razdoblju, željama i planovima za budući rad, financiranju aktivnosti i rada manjinskih udruga posredstvom Savjeta za nacionalne manjine Vlade Republike Hrvatske i ostalih mjerodavnih institucija te o nizu drugih problema s kojima se nacionalne manjine susreću.

U povodu središnjega obilježavanja Svjetskoga dana romskoga jezika 2015. godine, Kajtazi je predstavnicima pojedinih udruga tom prilikom uručio priznanja za doprinos međunarodnoj i kulturnoj suradnji.

Sastanku su prisustvovali Josip Hamp, Zoran Polenus i Josip Krajcer iz Udruge Nijemaca i Austrijanaca iz Sirača, Barbara Križan-Stanojević iz Poljske kulturne udruge Mikolaj Kopernik, Aleksandar Stjepanov iz veleposlanstva Ruske Federacije u Zagrebu, Jasminka P. Petter iz Narodnoga saveza Nijemaca Hrvatske, Slavko Burda iz Ukrajinske zajednice Republike Hrvatske, Ekaterina Marinić iz Nacionalne zajednice Rusa Hrvatske, Konrad Kiš iz Udruge Rusina u RH „Rusnak“, predstavnica ruske nacionalne manjine Istarske županije Tatijana Sokolova, predstavnica ruske nacionalne manjine Primorsko-goranske županije Natalia Marčelja, Svetlana Marinov i Pavel Ljaykov iz Asocijacije mladeži ruskih sunarodnjaka u RH, Natalija Horvat, Tajtana Mikolaj i Svetlana Branilović iz Udruge ruskoga govornog područja u Međimurju „Kalinka“, predstavnica ruske nacionalne manjine Grada Zagreba i Saveza Rusa Republike Hrvatske Galina Kovačević, Borut Hrvoje Ivanuša iz Židovske vjerske zajednica „Bet Israel“ te Elena Pilićeva Čorko iz Koordinacije Savjeta ruskih sunarodnjaka. 
 

Autor: Klub nacionalnih manjina