Vesna Bedeković sudjeluje na međuparlamentarnom sastanku o europskoj kulturnoj baštini

Bruxelles - Predsjednica Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu Vesna Bedeković sudjeluje na međuparlamentarnom sastanku s temom "Europska kulturna baština" u organizaciji Odbora za kulturu i obrazovanje Europskog parlamenta. 

Sastanak se održava u okviru obilježavanja Europske godine kulturne baštine 2018. koju su Europski parlament i Vijeće proglasili 17. svibnja 2017. godine. Rasprava je usmjerena na tri tematska područja: Kultura i identitet; Očuvanje i obnova kulturne baštine te Kulturna baština i obrazovanje. Sastanak je okupio zastupnike nacionalnih parlamenata država članica Europske unije i Europskog parlamenta, nacionalne koordinatore za obilježavanje Europske godine kulturena baštine te ostale relevantne dionike. Cilj sastanka je razmjena iskustava na nacionalnoj razini kroz raspravu o zakonodavstvu te razmjena ideja o budućim koracima u području kulturne baštine.

U svom izlaganju Bedeković je istaknula kako je Europska godina kulturne baštine 2018. jedinstvena prigoda kada tijekom cijele godine većina država članica Europske unije, a i šire, stavlja kulturnu baštinu u središte interesa te potiče što više ljudi na otkrivanje i istraživanje europske kulturne baštine s naglaskom na njezinu vrijednost za društvo, doprinos gospodarstvu, ulogu u europskoj kulturnoj diplomaciji i važnost njezine zaštite kako bi u njoj mogle uživati buduće generacije.

Naglasila je kako se Republika Hrvatska priključila inicijativi organiziranjem i podupiranjem većeg broja događanja kojima se želi predstaviti hrvatska kulturna baština kao dio mozaika zajedničke europske baštine. Na kraju izlaganja istaknula je da će se u povodu zatvaranja obilježavanja Europske godine kulturne baštine u Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu, 4. prosinca 2018. godine otvoriti izložba "Tajni život baštine".

Autor: Odbor za obrazovanje, znanost i kulturu