Vesna Pusić, Gordana Sobol i Karmela Caparin održale radni sastanak s predstavnicama Ministarstva za ženska pitanja Islamske Republike Afganistana

Zagreb - Potpredsjednica Hrvatskoga sabora dr. sc. Vesna Pusić, predsjednica Odbora za ravnopravnost spolova Gordana Sobol i potpredsjednica Odbora Karmela Caparin održale su radni sastanak s predstavnicama Ministarstva za ženska pitanja Islamske Republike Afganistana.

Središnja je tema razgovora bila politička, socijalna i vrijednosna dimenzija ravnopravnosti spolova. Sugovornice su ukazale na komparativne razlike u položaju žena u dvjema državama, preostale probleme, ali i na napredak koji je ostvaren posljednjih godina na ovom području.

Gordana Sobol i Karmela Caparin predstavile su djelokrug i način rada Odbora za ravnopravnost spolova Hrvatskoga sabora, te su upoznale nazočne s mehanizmima institucionalne zaštite ravnopravnosti spolova u Republici Hrvatskoj. Kao prioriteti u budućem djelovanju označeni su borba protiv nasilja nad ženama, uključivanje žena u sve razine odlučivanja, te poboljšavanje položaja žena na tržištu rada. 

U nastavku sastanka sugovornice su razmijenile podatke i stajališta o razvojnim promjenama u afganistanskom obrazovnom sustavu i sustavu zdravstvene zaštite.

Vesna Pusić je upoznala gošće s percepcijom Afganistana u Republici Hrvatskoj, koja se često gradi na posrednim izvorima informiranja, te je naglasila važnost ovakvih susreta za produbljivanje suradnje. Također je istaknula djelovanje hrvatskih oružanih snaga i civilnih predstavnika u mirovnoj misiju u Afganistanu. Predstavnice Ministarstva za ženska pitanja Islamske Republike Afganistana osvrnule su se na prisutnost internacionalnih mirovnih snaga u njihovoj zemlji koje su ocijenile kao korisne u dugom procesu obnove zemlje i njezinih institucija.