Vesna Pusić i Milorad Pupovac primili voditeljicu Misije MMF-a za Hrvatsku Suzanu Murgasovu

Zagreb - Predsjednica Nacionalnog odbora Vesna Pusić i predsjednik Odbora za međuparlamentarnu suradnju Milorad Pupovac primili su danas u posjet voditeljicu Misije MMF-a za Hrvatsku Suzanu Murgasovu.

Tema razgovora bila je završna faza pristupnih pregovora Republike Hrvatske s Europskom unijom. S time u vezi Suzanu Murgasovu je zanimalo što još Hrvatska treba učiniti kako bi što prije završila pregovore te koja su njezina očekivanja od članstva u Europskoj uniji. Vesna Pusić je uvodno rekla da pregovori traju šest godina, a sam proces, od potpisivanja SSP-a punih jedanaest godina, no da je najviše postignuto u posljednje vrijeme. 

Tijekom razgovora posebno su istaknuta dva najvažnija poglavlja – Pravosuđe i temeljna prava, te Tržišno natjecanje. Pusić je između ostaloga rekla da je reformom pravosuđa postavljen vrlo dobar temelj za funkcioniranje pravosuđa. Posebno se osvrnula na iznimnu važnost svršetka pristupnih pregovora u lipnju, dodavši da je zahvaljujući konsenzusu svih političkih stranaka u Hrvatskoj te intenzivnoj  diplomatskoj aktivnosti stvoren dobar temelj za završetak pregovora u tom roku. Pusić i Pupovac su se složili da se od članstva u Europskoj uniji mnogo očekuje te da je neophodno reformirati državnu upravu i pripremiti nove kadrove kako bi što bolje funkcionirali kao buduća zemlja članica. Naglašeno je da se samim članstvom neće stati s reformama, kako pravosudnim, tako i s reformom javne uprave te tržišnim reformama, a da se mnogo očekuje od sinergijskog učinka i pomoći iz kohezijskih fondova, posebno onih namijenjenih razvoju  energetike, okoliša, ljudskih resursa, turizma i transporta. Obje su strane izrazile uvjerenje da će članstvom u Uniji Hrvatska dobiti snažan poticaj da nastavi sa svim reformama.

Suzana Murgasova je zahvalila na pruženim informacijama i zaželjela što skoriji završetak pristupnih pregovora.

Autor: Služba za odnose s javnošću