Vesna Pusić primila članove Odbora za europske poslove francuskog Senata

Zagreb - Predsjednica Nacionalnog odbora Vesna Pusić primila je u službeni posjet članove Odbora za europske poslove Senata Francuske Republike. 

Predsjednica Nacionalnog odbora zahvalila je Francuskoj na pomoći i zauzimanju za Hrvatsku tijekom pristupnog procesa. Kazala je da je Hrvatska uspješno zaključila pregovarački posao, ali da to ne znači da je proces prilagodbe europskim standardima u potpunosti završen. „Hrvatska je paralelno vodila dva procesa, proces pristupanja i proces izgradnje države. Može se reći da je naš proces pristupanja bio ujedno proces izgradnje institucija, a najveći profit pregovora je u reformi pravosuđa i temeljnih prava. Danas zasigurno možemo reći da imamo temelje za izgradnju kvalitetnog pravosuđa jer smo donijeli takve zakone i institucionalna rješenja koja to omogućuju“, istaknula je Vesna Pusić. 

Govoreći o ulozi Nacionalnog odbora, Pusić je istaknula da je ovaj Odbor imao u pregovorima specifičnu ulogu, jer ne samo da je nadgledao pregovore, već je imao i stvarni utjecaj na tijek pregovora i njihov sadržaj. To je proizlazilo iz činjenice da je svaki njegov član de facto imao pravo veta u odlučivanju o pregovaračkim stajalištima Hrvatske za svako poglavlje koja su morala biti jednoglasno podržana od svih članova Nacionalnog odbora. 

„Snažno podržavamo ulazak Hrvatske u Europsku uniju i upravo stoga smo željeli doći u Hrvatsku da to izravno kažemo našim hrvatskim kolegama, predstavnicima svih važnih institucija u Hrvatskoj i svima onima koji se bave europskim pitanjima“, uvodno je rekao predsjednik Odbora za europske poslove Senata Francuske Republike Simon Sutour. Vrlo pozitivnom činjenicom ocijenio je politički konsenzus koji je Hrvatska uspjela izgraditi i očuvati tijekom pregovaračkog procesa, kao i ulogu Parlamenta u tome tijekom cijelog procesa pristupanja. Naglasio je važnost pristupanja Hrvatske u članstvo EU sa stanovišta jačanja regionalne stabilnosti i daljnjeg europskog proširenja na jugoistok Europe. 

Vesna Pusić je kazala da je politički konsenzus Hrvatska gradila godinama, a Nacionalni odbor osnovan je kao rezultat toga konsenzusa i zadaća mu je bila očuvati ga sve do danas. Istaknula je da skoro hrvatsko članstvo u EU šalje pozitivan signal zemljama regije da je proces proširenja izgledan i da se reformski napori isplate. Dodala je da je to ujedno podrška svim proeuropskim političkim elitama u tim zemljama da nastave s aktivnostima u pravcu eurointegracija. Hrvatsko iskustvo u reformama zasigurno će biti korisno svima njima, a dosad je Hrvatska vrlo aktivno sudjelovala u prenošenju svojih iskustava, što će činiti i dalje. „Smatram da u Hrvatskoj postoji svijest da je hrvatski interes stabilnosti da sve zemlje regije prođu pristupni proces kao i Hrvatska i kvalificiraju se kao zemlje za članstvo u EU“, istaknula je predsjednica Nacionalnog odbora.

Autor: Služba za odnose s javnošću