Vesna Pusić primila izaslanstvo Odbora za europske integracije Vrhovne Rade Ukrajine

Zagreb - Predsjednica Nacionalnog odbora Vesna Pusić primila je danas u posjet izaslanstvo Odbora za europske integracije Vrhovne Rade Ukrajine.

Predsjednica Nacionalnog odbora je uvodno naglasila da Republika Hrvatska upravo okončava pregovarački proces, jučer tehnički, a sutra i formalno. Radilo se o dugom procesu koji je trajao 10 godina, a započeo potpisivanjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju u proljeće 2001., rekla je Pusić. 

U nastavku izlaganja predsjednica Nacionalnog odbora je odgovarala na pitanja ukrajinskog izaslanstva, a vezano uz sastav Odbora, njegovu funkciju, način rada i ulogu u pregovaračkom procesu. Pri tome je istaknula da je Nacionalni odbor formiran konsenzusom svih parlamentarnih stranaka u proljeće 2005. te je takav konsenzus očuvan do danas. Radi se o tijelu čiji članovi su vodeći ljudi parlamentarnih stranaka, a predsjednik Odbora je zastupnik iz oporbe. 

Predsjednica Nacionalnog odbora je izrazila posebno zadovoljstvo činjenicom da su Hrvatski sabor i Nacionalni odbor odigrali izuzetno značajnu ulogu u završetku pregovora, pri čemu je kao jedan od najvažnijih rezultata istaknula reformu pravosuđa. 

Ukrajinsko izaslanstvo je još zanimalo mogu li koristiti hrvatski model, tj. formirati svoj Nacionalni odbor istaknuvši kako se radi o vrlo zanimljivom parlamentarnom nadzornom tijelu. Predsjednica Nacionalnog odbora je na to rekla da je prethodno neophodno ostvariti konsenzus svih političkih stranaka o pitanju europskih integracija te ponudila našu pomoć, iskustva i usluge u realizaciji te zamisli. "Nacionalni odbor je odličan instrument, ako imate konsenzus", kazala je zaključno Pusić.

Autor: Služba za odnose s javnošću