Vesna Pusić primila litavsku veleposlanicu Loretu Zakarevičiené

Zagreb - Vesna Pusić, voditeljica međuparlamentarne skupine prijateljstva Hrvatska-Litva susrela se u srijedu s veleposlanicom Litve Loretom Zakarevičiené.

U razgovoru je naglašena važnost daljnjeg razvoja suradnje i razmjene iskustava između dviju država u području energetske suradnje, između ostaloga i prezentiranjem pozitivnih efekata izgradnje LNG terminala na gospodarstvo i očuvanje okoliša. Veleposlanica Zakarevičine istaknula je kako je Hrvatska najtraženija turistička destinacija u Litvi, upozorivši pri tome na potrebu uspostavljanja direktnih avionskih linija čije uvođenje bi utjecalo na povećanje fluktuacije litavskih turista prema Hrvatskoj. S tim u vezi, usuglašena je potreba organizacije sastanaka resornih ministara prometa o navedenoj temi.

Upozoreno je i na važnost daljnjega razvoja kulturne suradnje, kao i unaprjeđenja suradnje na sveučilišnoj razini, uzimajući u obzir i udio hrvatskih državljana uposlenih na LNG terminalu u luci Klaipeda i postojeću suradnju između srodnih visokoškolskih institucija u Hrvatskoj i  Litvi.

Zaključno su Zakarevičiene i Pusić potvrdile kako je buduću suradnju, zbog veličine tržišta i mogućnosti gospodarstava dviju država potrebno usmjeriti i na povezivanje gospodarskih subjekata, čiji prvi korak bi trebalo biti upravo prezentiranje i povezivanje gospodarstvenika.

Autor: Međuparlamentarna skupina prijateljstva Hrvatska-Litva