Vesna Pusić primila talijanskog veleposlanika Alessandra Pignattia Morana di Custozu

Zagreb - Predsjednica Nacionalnog odbora Vesna Pusić primila je u oproštajni posjet Alessandra Pignattia Morana di Custozu, veleposlanika Talijanske Republike u Republici Hrvatskoj. 

Obostrano je ocijenjeno da je najveći benefit koji je Hrvatska ostvarila u procesu eurointegracija onaj koji se tiče političkog i društvenog sazrijevanja, a koje je vidljivo u supstantivnim promjenama u mnogim segmentima. Hrvatski građani to će valorizirati i prilikom predstojećeg referendumskog izjašnjavanja. Za očekivati je da će znati prepoznati koristi koje hrvatskom društvu i građanima kao pojedincima članstvo u Uniji nosi. 

Razgovaralo se i o regionalnom pozicioniranju Hrvatske u svjetlu europskih integracija, ali i o novoj dimenziji suradnje u regiji koja se može prepoznati kao najveća korist procesa eurointegracija. Naime, neupitno je da je EU za države regije značajna i sa aspekta njihovog jačeg povezivanja, suradnje i snaženja dobrosusjedskih odnosa, što je od velikog značaja za regiju koja je još donedavno bila obilježena sukobima i nestabilnošću. 

Što se tiče bilateralnih odnosa Hrvatske i Italije, prepoznata je važnost zajedničkog djelovanja i suradnje na pitanjima koja se tiču Jadrana, a ulaskom Hrvatske u EU potaknut će se i jače povezivanje u pitanjima mediteranske politike. Bilateralni odnosi susjednih zemalja uvijek iziskuju notu iskazivanja posebnog senzibiliteta, no kao i u obitelji, što su ti odnosi bolji i kvalitetniji i dobrobit od zajedničkog nastupa još je veća, zajednički je naglašeno. 

Autor: Služba za odnose s javnošću