Vesna Pusić primila veleposlanika Kanade u Republici Hrvatskoj Edwina Loughlina

Zagreb - Predsjednica Nacionalnog odbora Vesna Pusić primila je u nastupni posjet veleposlanika Kanade u Republici Hrvatskoj Edwina Loughlina.

Predsjednica Nacionalnog odbora zaželjela je dobrodošlicu u Hrvatsku kanadskom veleposlaniku i zahvalila Kanadi na njezinoj potpori ulasku Hrvatske u Atlantski savez, kao i njezinoj podršci putu Hrvatske u članstvo Europske unije. Zahvalila je na odluci kanadskih vlasti o ukidanju viza za hrvatske građane, rekavši da je to odličan potez za jačanje budućih odnosa, važan i sa psihološkog gledišta. Ukidanje viza za hrvatske građane imat će pozitivne posljedice za jačanje sveukupnih odnosa između Kanade i Hrvatske, istaknula je Pusić.

Kanadski veleposlanik iznio je svoje prve utiske o Hrvatskoj, rekavši da je oduševljen prirodnim ljepotama i gostoljubivošću ljudi koje je do sada imao prilike upoznati u Hrvatskoj. Naglasio je da Kanada percipira Hrvatsku kao predvodnicu cijele regije. Izrazio je svoje zadovoljstvo što je konačno eliminirano pitanje koje je sputavalo suradnju dviju država, pitanje viznog režima. Naime, kanadska je vlada u ožujku ove godine donijela odluku o ukidanju viza za državljane Republike Hrvatske, što je svakako dokaz napretka hrvatsko-kanadskih odnosa, kao i uvažavanja hrvatskih zahtjeva. To je ujedno bitan doprinos stvaranju uvjeta za intenziviranje međudržavnih odnosa, posebice u svjetlu činjenice da su dvije zemlje saveznici i u NATO-u. Rekao je da Kanada snažno podupire ulazak Hrvatske u punopravno članstvo Europske unije, a posebice pozdravlja napore koje Hrvatska ulaže u jačanje sigurnosti i stabilnosti ovog dijela Europe. Kanadski veleposlanik smatra da je Hrvatska ostvarila izniman napredak u relativno kratkom vremenu i da je ključna za stabilnost čitave regije. Ratificiranje u Hrvatskome saboru Arbitražnog sporazuma između Hrvatske i Slovenije Kanada drži vrlo pozitivnim korakom kojim je Hrvatska pokazala svoju spremnost da se neriješeno pitanje počne rješavati.

Pusić je upoznala kanadskog veleposlanika s aktivnostima koje Hrvatska poduzima u području reforme pravosuđa i borbe protiv korupcije i organiziranog kriminala. Osim implementacije zakona, temeljnim pitanjem drži ono kvalitete sudaca. Upoznala je kanadskog veleposlanika s novim kriterijima za odabir mladih sudaca i njihov ulazak u sudačku profesiju, kao i za njihovo daljnje napredovanje.

Autor: Služba za odnose s javnošću