Voditelj Izaslanstva Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe Frano Matušić razgovara s povjerenikom Vijeća Europe za ljudska prava Alvarom Gil Roblesom

Zagreb - Izaslanstvo Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe kojega vodi Frano Matušić, razgovaralo je s povjerenikom Vijeća Europe za ljudska prava Alvarom Gil Roblesom.

Tijekom kraćeg susreta sa članovima Izaslanstva Alvaro Gil Robles iskazao je zadovoljstvo s prošlotjednim posjetom Hrvatskoj te vrlo otvorenim i sadržajnim razgovorima s predstavnicima Vlade Republike Hrvatske, državnim odvjetnikom te predstavnicima NGO-a tijekom kojih je dobio detaljan uvid u sve probleme na području ljudskih prava s kojima se Hrvatska suočava. Pri tom osobito naglasio je potrebu reforme pravosuđe s primarnim ciljem da ono bude efikasnije i da se reducira velik broj (1.5 milijuna) neriješenih predmeta. Založio se i za izgradnju posebne kaznionice za mlađe osobe kako bi se izbjeglo da oni koji su prvi puta prekršili zakon služe kaznu zajedno s osobama osuđenim za teška kaznena djela.

Tijekom razgovora spomenuta su i otvorena pitanja u odnosima s romskom zajednicom pri čemu je naglašeno da bi spomenutoj zajednici trebalo omogućiti jednako obrazovanje kao i ostalim građanima. Na području zaštite ljudskih prava Alvaro Gil Robles istaknuo je napredak u rješavanju pitanja vezanih uz povratak izbjeglica, odnosno vraćanja njihove imovine, te problema stanarskih prava. Pri tome naglasio je, a potvrdili su i članovi Izaslanstva Hrvatskoga sabora, da u Hrvatskoj postoji čvrsta politička volja da se ti problemi riješe čim prije. Naglašena je  i hrvatska odlučnost da se što prije provede reforma u pravosuđu, ali da bi u provođenju tog cilja trebalo osigurati pomoć međunarodne zajednice.