Voditelj Međuparlamentarne skupine prijateljstva Hrvatska - Poljska Marko Milanović Litre primio veleposlanika Poljske Paweła Czerwińskog

Zagreb – Voditelj Međuparlamentarne skupine prijateljstva Hrvatska - Poljska Marko Milanović Litre primio je u srijedu veleposlanika Republike Poljske u Republici Hrvatskoj Paweła Czerwińskog. Uvodno su sugovornici istaknuli dobre i prijateljske bilateralne odnose dviju država bez otvorenih pitanja te aktivnu suradnju na svim razinama. 

Milanović Litre je predstavio dosadašnje aktivnosti na razini međuparlamentarnih skupina prijateljstva dvaju parlamenata, s naglaskom na kvalitetnu i kontinuiranu razmjenu iskustava parlamentaraca o brojnim temama. Veleposlanik Czerwiński izrazio je zadovoljstvo suradnjom na parlamentarnoj razini te najavio skoro formiranje skupine prijateljstva u novom sazivu poljskoga parlamenta, nakon prošlogodišnjih izbora u Poljskoj.

Sugovornici su također istaknuli i uspješnu političku i gospodarsku suradnju, posebno u okviru Europske unije i NATO-a kao i regionalnih organizacija i inicijativa, koja uključuje i format Inicijative triju mora, ali su potvrdili i potrebu jačanja suradnje, kako na bilateralnoj tako i na multilateralnoj razini. U nastavku susreta se razgovaralo o sigurnosnoj situaciji u Europi te su potvrđena zajednička stajališta Hrvatske i Poljske u osudi ruske agresije na Ukrajinu. Milanović Litre pohvalio je napore Poljske u prihvatu i pomoći ukrajinskim izbjeglicama te njihovoj integraciji u poljsko društvo.

Izražen je zajednički stav prema budućnosti europskih integracija zemalja zapadnog Balkana, što obje zemlje aktivno podržavaju, shvaćajući važnost ovog procesa kao izgradnje područja sigurnosti, stabilnosti i prosperiteta u Europi. Zaključno, sugovornici su se složili kako je potrebno intenzivirati parlamentarnu suradnju koja doprinosi jačanju političkih, gospodarskih i kulturnih odnosa između Hrvatske i Poljske.