Zajednički parlamentarni odbor RH-EU podržao ulazak Hrvatske u Europsku uniju 2009.

Bruxelles - U Bruxellesu je 3. i 4. listopada održan 4. sastanak Zajedničkog parlamentarnog odbora Europska unija-Republika Hrvatska. Uz članove Zajedničkog odbora, zastupnike Hrvatskog sabora i Europskog parlamenta, na sastanku su sudjelovali i predstavnici hrvatskog pregovaračkog tima, predstavnici Europske komisije i predsjedništva Europske unije.

Na sastanku je razmotren dosadašnji tijek pregovora Hrvatske s EU-om, reforme koje Hrvatska poduzima u javnoj upravi, pravosuđu, funkcioniranju lokalnih institucija, položaju manjina i povratku izbjeglica.  Na temelju provedenih rasprava Zajednički je parlamentarni odbor EU-RH usvojio deklaraciju kojom se podržava namjera Hrvatske da nastavi s pregovaračkim procesom s ciljem punog članstva u Europskoj uniji. U deklaraciji su podržana i nastojanja Hrvatske da omogući svojim građanima sudjelovanje na sljedećim europskim izborima 2009. godine imajući u vidu da će napredak također ovisiti o ispunjenju hrvatskih obveza iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i nužnih institucionalnih aranžmana u Europskoj uniji. 

"Ako Hrvatska nastavi jednakom brzinom i predanošću, članstvo u Europskoj uniji do kraja desetljeća bit će moguće ostvariti", rekao je supredsjedatelj Zajedničkog odbora Pal Schmitt dodajući kako je članstvo 2009. godine moguće ukoliko Hrvatska odlučno nastavi s reformama. 

Drugi supredsjedatelj Odbora i predsjednik izaslanstva Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković tom je prigodom izrazio zadovoljstvo zbog pozitivnih predviđanja kolege, izjavivši kako se Hrvatska ipak ne opterećuje datumima.

U deklaraciji se među ostalim spominje i želja da se Hrvatski sabor "usredotoči na pripreme za pristup Europskoj uniji i da sve hrvatske institucije u potpunosti razumiju i podupru njegov rad, na koji ne bi trebala utjecati domaća predizborna kampanja".

Sljedeći sastanak Zajedničkog parlamentarnog odbora održat će se krajem ožujka sljedeće godine u Hrvatskoj, najvjerojatnije na Plitvicama
 

Autor: HS/HINA