Započelo ljetno zasjedanje Parlamentarne skupštine OESS-a

Istanbul - Danas je u Istanbulu započelo XXII. godišnje zasjedanje Parlamentarne skupštine Organizacije za europsku sigurnost i suradnju, a trajat će do srijede, 3. srpnja 2013. godine. Na ljetnom zasjedanju sudjeluje 281 parlamentarac iz 57 zemalja uključujući i Izaslanstvo Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini OESS-a u sastavu: voditelj Izaslanstva Branko Vukšić te članovi Romana Jerković i Furio Radin.

Glavna je tema XXII. zasjedanja Parlamentarne skupštine OESS-a "Helsinki +40". Naglasak će biti na jačanju OESS-a prema 2015. godini kada se slavi obljetnica 40 godina od donošenja završnog akta u Helsinkiju i osnutka Konferencije za europsku sigurnost i suradnju (KESS) – današnje Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS). Na predloženom je dnevnom redu i niz drugih tema iz područja zaštite ljudskih i manjinskih prava, sigurnosti te energetske učinkovitosti.

Posljednjeg dana zasjedanja birat će se predsjednik Parlamentarne skupštine (na jednogodišnji mandat), 3 potpredsjednika (na trogodišnji mandat) te dužnosnici triju glavnih odbora: predsjednici, potpredsjednici i izvjestitelji (na jednogodišnji mandat).

Parlamentarna skupština OESS-a zaključit će ljetno zasjedanje donošenjem Istanbulske deklaracije o temama o kojima se raspravljalo. 
 

Autor: Služba za medije