Zasjedanje Interparlamentarne unije okupilo 1400 izaslanika

Quebec City - Kanadski Quebec City domaćin je 127. skupštine Interparlamentarne unije (IPU) čije se zasjedanje održava od 21. do 26. listopada. Na zasjedanju sudjeluje i voditelj Izvršnog odbora Nacionalne grupe Hrvatskoga sabora pri Interparlamentarnoj uniji Dražen Đurović.

Drugo ovogodišnje zasjedanje IPU-a tematski je posvećeno građanstvu, identitetu, jezičnim i kulturnim različitostima u globaliziranom svijetu. Završna deklaracija će promovirati i potaknuti zaštitu različitosti u kulturnom, jezičnom, etničkom, rasnom i religijskom smislu.

"U današnjem globaliziranom svijetu, svijetu koji je brži, povezaniji, i razvijeniji nego ikad u povijesti, izazovi i uravnoteženje jezičnih i kulturoloških različitosti, kao i pitanja državljanstva i identiteta u kontekstu globalizacije izraženiji su nego ikada do sada u povijesti ljudskog roda. Odgovor na globalizaciju nije i ne smije biti relativiziranje pripadnosti nekom civilizacijskom, kulturoloskom ili svjetonazorskom krugu. Njegovanje svih tih posebnosti samo dodatno jača i obogaćuje i današnji globalizirani svijet", istaknuo je zastupnik Đurović u svojoj raspravi održanoj na plenarnoj sjednici u Quebec Cityju. 

Više od 1400 izaslanika iz 162 parlamenta, predstavnici 10 zemalja pridruženih članica te niz sudionika iz nevladina sektora raspravljat će o temama: stvaranje prilika mladima u današnjoj globalnoj ekonomiji, rodno partnerstvo - rodno osjetljivi parlamenti, izgradnja mira nakon sukoba, prednosti i nedostaci zastupničkih imuniteta te o temi nafte u sigurnosnom kontekstu. Zasebno će se raspravljati teme sa zajedničkog područja interesa IPU-a i UN-a među kojima su parlamentarna diplomacija te jačanje veza između UN-a, parlamenata i IPU-a. Među temama koje će se uvrstiti u dnevni red po hitnom postupku su stanje u Siriji i u Maliju.

Kanada je četvrti put domaćin plenarnim zasjedanjima IPU-a od kojih je prvo bilo 1900. godine. Iduće zasjedanje IPU-a bit će u Ekvadoru u ožujku sljedeće godine. 
 

Autor: Internet redakcija