Zastupnica Lekaj Prljaskaj organizirala okrugli stol o temi unitarizma u razdoblju od 1918. do 1941. godine

Zagreb – U organizaciji saborske zastupnice Ermine Lekaj Prljaskaj, predstavnice albanske, bošnjačke, crnogorske, makedonske i slovenske nacionalne manjine i Saveza Crnogoraca Hrvatske, u Hrvatskome saboru, održan je okrugli stol o temi: ”Nasilna aneksija Crne Gore i otpor Hrvata i Crnogoraca unitarizmu u Kraljevini SHS/Kraljevini Jugoslaviji (1918.-1941.)”. Ovaj skup je, prema riječima organizatora, upriličen u povodu stote godišnjice dramatičnih političkih promjena koje su utjecale na povijest crnogorskog i hrvatskog naroda u 20. stoljeću.

Zastupnica Lekaj Prljaskaj uvodno je istaknula kako je stvaranjem Kraljevine SHS crnogorska država izgubila svoj međunarodno-pravni subjektivitet, dok je Hrvatskome saboru, kao nositelju suvereniteta na čitavom ondašnjem teritoriju Hrvatske, oduzeto pravo na daljnje institucionalno postojanje te da je u svjetlu tih povijesnih činjenica potpuno razumljiva reakcija jednog dijela hrvatskih i crnogorskih političkih elita, koje su zauzele krajnje oporben stav prema novostvorenoj državi.

Na okruglom stolu sudjelovao je i veleposlanik Crne Gore u Republici Hrvatskoj Boro Vučinić te predstavnici Hrvatsko-crnogorskog društva prijateljstva iz Zagreba, a tajnik Saveza Crnogoraca Hrvatske Ljubo Radović sudionicima je prenio pozdrave predsjednika Skupštine Crne Gore Ivana Brajovića. Sudionicima okruglog stola rezultate svojih znanstvenih istraživanja predstavili su profesor Ivo Banac, Novak Adžić s Filozofskog fakulteta u Nikšiću, Željko Karaula sa Zavoda za znanstvenoistraživački i umjetnički rad HAZU u Bjelovaru, Borislav Cimeša, autor knjige „Mostovi hrvatsko-crnogorske suradnje“ i istraživač crnogorske dijaspore Nenad Stevović, autor knjige „Janko Brajović i Crna Gora“.