Zastupnica Marijana Petir na izborno-izvještajnoj skupštini Udruge pčelara Lipa Popovača

Popovača – Predsjednica Odbora za poljoprivredu Marijana Petir sudjelovala je u subotu na izborno-izvještajnoj skupštini Udruge pčelara Lipa Popovača na kojoj je za predsjednika ponovo izabran Drago Plaščar. Predstavivši rad i aktivnosti udruge koja okuplja 105 pčelara s ukupno 5014 košnica Plaščar je posebno istaknuo kako je njihov član Dragutin Keser, na nedavnom ocjenjivanju organskih medova APIMIEL 2022 održanom u Italiji, osvojio prvo mjesto u kategoriji monoflornog bagremovog meda te se, kako je istaknuo, može reći da je Keserov med proglašen najboljim na svijetu.

Predsjednica Odbora za poljoprivredu Marijana Petir čestitala je Udruzi pčelara Lipa Popovača i pčelaru Dragutinu Keseru na postignutim uspjesima te istaknula kako je Odbor za poljoprivredu svjestan važnosti pčelarstva za očuvanje biološke raznolikosti i proizvodnju hrane, pa je stoga, prema njezinim riječima, to tema o kojoj često raspravlja na svojim sjednicama. 

Podsjetila je također kako je promijenjeno i nekoliko Zakona koji su važni za ovaj sektor kao što su Zakon o domaćim životinjama, Zakon o održivoj uporabi pesticida i Zakon o poljoprivredi. – Uz ovaj Zakon su, na prijedlog Odbora za poljoprivredu, usvojeni i zaključci kojima Odbor traži od nadležnih ministarstava da se pokrenu postupci izrade i usvajanja općih standarda kvalitete za poljoprivredne i prehrambene proizvode na hrvatskom tržištu radi zaštite domaće poljoprivredne proizvodnje i interesa naših potrošača kao i preciziranje postupaka zelene javne nabave kako bi se u ukupnoj potrošnji postigla veća zastupljenost ekoloških proizvoda, proizvoda s oznakom izvornosti te onih proizvoda koji se dopremaju kroz kratke lance opskrbe hranom, naglasila je Petir. 

Isto tako predsjednica Odbora za poljoprivredu je podsjetila da je s početkom ove godine uvedeno financiranje s državne razine jednog obroka dnevno za svih 311 000 hrvatskih osnovnoškolaca, a cilj bi prema njezinim riječima trebao biti taj, da kada god je to god moguće da se hrana nabavlja upravo s lokalnih OPG-ova. –Želimo da i med naših pčelara bude više zastupljen u prehrani djece, stoga pohvaljujem najavu Grada Popovače da će kao osnivač vrtića za svu vrtićku djecu u prehranu uključiti med od lokanih pčelara, rekla je Petir.

Dodala je i kako je mjera povećanja zastupljenosti hrvatskih proizvoda u kuhinjama javnih institucija važna za sve lokalne proizvođače pa tako i za pčelare koji i dalje, kako je istaknula,  muku muče s nelojalnom konkurencijom i krivotvorenim medom. – Sve dok nema suglasja za izmjenu Direktive o medu na EU razini smatram da moramo sami osmisliti metode kojima ćemo pripomoći da se prijevarama s medom stane na kraj te da što više kvalitetnih hrvatskih proizvoda završi na stolovima naše djece i svih građana, naglasila je Petir.

Govoreći o analizama koje će se provoditi u  Centru za sigurnost i kvalitetu hrane koji je nedavno otvoren pri Nastavnom Zavodu za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar Petir je rekla kako bi prema njezinom mišljenju one mogle poslužiti i za uspostavu Hrvatskog peludnog atlasa jer se na području cijele Hrvatske prikupljaju uzorci s ciljem utvrđivanja peludnih svojstava kako bi se došlo do markera koji su jedinstveni upravo na područje naše zemlje. – To može biti ključan faktor u otkrivanju patvorina meda i njegovog lažnog deklariranja, zaključila je Petir dodavši kako osobno med uvijek kupuje od lokalnih pčelara i onih koje poznaje, a na to poziva i druge građane, kako bi bili sigurni da ne kupuju „mačka u vreći”. 

Petir je završno naglasila kako je i da prema novoj Zajedničkoj poljoprivrednoj politici EU, pčelarstvo  postalo zasebna sektorska politika, za koju je za razdoblje 2023.-2027. osigurano 60 posto više novca za hrvatske pčelare odnosno više od 18,5 milijuna eura.  – Osobno, a takva su razmišljanja i Odbora za poljoprivredu, zagovaram da se ta sredstva raspodijele na način da daju  dodanu vrijednost jer nije potrebno svake godine nabavljati jednu te istu opremu već ono što pčelarima stvarno treba. Smatram i kako svi zajedno moramo uložiti veće napore u pronalaženje modela za uvođenje potpore po pčelinjoj zajednici jer bi se na taj način najbolje vrednovala oprašivačka uloga pčela, rekla je Petir te napomenula kako do sada pčelari nisu bili zastupljeni u mjerama ruralnog razvoja, ali da se nada kako će se to ubuduće promijeniti. 

Uz zastupnicu Petir na skupštini su sudjelovali i predsjednik Hrvatskog pčelarskog saveza Dražen Kocet, gradonačelnik Grada Popovače Josip Mišković i pročelnica za poljoprivredu Sisačko-moslavačke županije Anita Sinjeri Ibrišević.