Zastupnica Sabina Glasovac sudjelovala na 4. konferenciji Unije za Mediteran o ženama

Lisabon – Članica Izaslanstva Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini Unije za Mediteran Sabina Glasovac sudjelovala je na 4. konferenciji Unije za Mediteran o ženama i redovitom sastanku Odbora za prava žena Parlamentarne skupštine Unije za Mediteran.

Konferencija o ženama predstavlja platformu za raspravu, razmjenu mišljenja i iskustava o promicanju žena u javnom, gospodarskom i civilnom sektoru te izazovima s kojima se susreću. Tema ovogodišnje konferencije „Žene u izgradnji uključujućeg društva“ okupila je više od 300 sudionika iz zemalja članica Europske unije i južne obale Mediterana. Rasprava je bila usredotočena na usvojenu deklaraciju zemalja članica Unije za Mediteran iz studenoga 2017. na temu „Jačanje uloga žena u društvu“. Ministri zemalja članica Unije za Mediteran Deklaracijom su se obvezali na poduzimanje potrebnih mjera u promicanju ravnopravnosti žena i muškaraca u svim sferama političkog, gospodarskog i građanskog života. Tijekom rasprave naglašeno je kako se u većini zemalja uloga žena i njihov utjecaj proteže izvan tradicionalnih uloga u obitelji te kako je borba protiv rodnih stereotipa odgovornost svih zemalja članica Unije za Mediteran.

Članovi Odbora za prava žena Parlamentarne skupštine Unije za Mediteran posjetili su Parlament gdje ih je primila predsjednica Pododbora za ravnopravnost spolova Elza Pais. 

Na marginama konferencije održan je i redoviti sastanak Odbora za prava žena Parlamentarne skupštine Unije za Mediteran na temu „Uloga žena u suočavanju sa sigurnosnim izazovima na Sredozemlju: terorizam i ilegalna imigracija“, koji je okupio članove nacionalnih parlamenata država članica Europske unije, Europskoga parlamenta i nacionalnih parlamenata južnog Mediterana. Tijekom sastanka naglašena je potreba za intenziviranjem suradnje između obje strane Mediterana radi razmjene dobrih praksi s ciljem prevencije i suzbijanja terorizma. 

Autor: Ured za međunarodne i europske poslove