Zastupnica Vesna Bedeković i veleposlanik Grigorie pohvalili odlične odnose Hrvatske i Rumunjske

Zagreb – Voditeljica saborske Hrvatsko-rumunjske međuparlamentarne skupine prijateljstva Vesna Bedeković primila je u posjet veleposlanika Rumunjske Constantin-Mihaila Grigoriea. 

Sugovornici su se složili kako dvije zemlje vrlo intenzivno surađuju, a veleposlanik je iskazao zadovoljstvo čestom razmjenom posjeta državnog vrha te najavio kako će Hrvatsku ove godine posjetiti predsjednik rumunjske  vlade i ministar europskih poslova. – Uz odličnu političku suradnju, dvije zemlje razmjenjuju iskustva i prakse na području kulture i gospodarstva, no posebno me veseli odlična briga za nacionalne manjine, kako u Hrvatskoj tako i u Rumunjskoj, naglasio je veleposlanik. Rekao je da hrvatska manjina u Rumunjskoj broji oko pet i pol tisuća Hrvata te kako je rumunjska vlada osigurala mogućnost školovanja na materinjem jeziku. Upoznao je voditeljicu Skupine sa svojom željom da se rumunjskoj zajednici u Hrvatskoj osigura bogoslužje u jednoj od zagrebačkih crkvi te da su u tijeku razgovori sa Zagrebačkom nadbiskupijom i Gradom Zagrebom.

Zastupnica Bedeković zahvalila je veleposlaniku na velikom angažmanu u približavanju dvije zemlje te dodala kako je dobro upoznata s naporima nacionalnih manjina u očuvanju svoje tradicije jer je u čak tri navrata posjetila hrvatsku manjinu u rumunjskom mjestu Karaševu. Naglasila je kako se zalaže i za očuvanje tzv. istrorumunjskog dijalekta kojim se služi jedna od dvije rumunjsko-govoreće zajednice u RH, a naseljava nekoliko sela na sjeveroistoku Istarskog poluotoka. Veleposlanik je zahvalio na podršci zastupnice te dodao kako se nedavno u Osijeku susreo i s predstavnicima druge rumunjsko-govoreće zajednice u RH Romima Bajašima, koji su ga izvijestili kako su podnijeli zahtjev za institucionalizacijom učenja rumunjskog jezika u školama. 

U nastavku razgovora sugovornici su pohvalili dobre parlamentarne kontakte, posebice u okviru odbora nadležnih za sigurnost i obranu te dogovorili suradnju i u okviru skupina prijateljstva. Složili su se da je za još bolju suradnju presudna i povezanost dvaju zemalja, koja bi se olakšala uspostavljanjem izravne zračne linije Zagreb-Bukurešt. Veleposlanik je izrazio želju povezivanja rumunjskih partnerskih sveučilišta sa sveučilištima u RH te u skladu s tim, najavio skorašnje razdvajanje Odsjeka za hrvatski i srpski jezik i književnost na Sveučilištu u Temišvaru, što je zastupnica Bedeković pohvalila.

Autor: Hrvatsko-rumunjska međuparlamentarna skupina prijateljstva