Zastupnica Zdravka Bušić sudjelovala na komemoraciji za poginule hrvatske branitelje i posjetila ukrajinsku obitelj u Sincu

Sinac – Predsjednica Odbora za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zdravka Bušić sudjelovala je u subotu na komemoraciji tijekom koje je otkriveno spomen-obilježje za petoricu poginulih hrvatskih branitelja. Tim povodom je u župnoj crkvi svetog Ilije služena sveta misa u spomen na sve poginule branitelje.

Uz zastupnicu Bušić komemoraciji su nazočili ministar hrvatskih branitelja i potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske Tomo Medved, župan ličko-senjski Ernest Petry, gradonačelnik Grada Otočca Goran Bukovac te brojna izaslanstva udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

–Danas odajemo počast ovim braniteljima, ali i svima koji su prepoznali to povijesno vrijeme 1991. godine i čvrsto preuzeli sudbinu Hrvatske u svoje ruke. Pripadam generaciji koja je imala povijesnu priliku sudjelovati u ostvarenju tisućljetnog sna o stvaranju slobodne i neovisne domovine. Mi smo stvarali povijest, ali niti danas ne zaboravljamo naše drage prijatelje koji su na tome putu pali i svoje živote položili na oltar domovine, rekao je u obraćanju ministar Medved otkrivajući spomen-obilježje. 

Sudionici komemoracije su se složili oko toga da je potrebno voditi brigu o nadolazećim generacijama i nastojati zadržati opstojnost života na ovim prostorima, kako bi mladi ostali i opstali, a na taj način će se, kako je naglašeno, ujedno odati počast i žrtvi hrvatskih heroja. 

Boraveći u Sincu zastupnica Bušić, ujedno i voditeljica Međuparlamentarne skupine prijateljstva Hrvatska-Ukrajina, posjetila je četveročlanu ukrajinsku obitelj koja je svoj mir i utočište našla u Lici gdje su ih, kako je istaknuto, prihvatili prijateljski i s puno razumijevanja. Bušić je u razgovoru ukratko predstavila napore koje Vlada Republike Hrvatske i Hrvatski sabor poduzimaju na međunarodnom planu kako bi se rat i ruska agresija na Ukrajinu što prije završili. 

Uz zastupnicu Bušić ukrajinsku obitelj su posjetili i potpredsjednica udruge Ličana “Vila Velebita” iz Zagreba, Katarina Kolaković te predsjednik Mjesnog odbora Sinac Domagoj Matasić, a na rastanku je izražena obostrana želja za ponovnim susretom.