Zastupnici bugarskoga parlamenta u radnome posjetu Saboru

Zagreb – Voditelj Hrvatsko-bugarske međuparlamentarne skupine prijateljstva Mario Habek i članovi Skupine Branko Grčić, Damir Tomić, Željko Jovanović i Mirando Mrsić održali su sastanak s članovima Bugarsko-hrvatske skupine prijateljstva bugarskoga Narodnog sobranja.

Zastupnik Habek pozdravio je intenzivnu suradnju dviju zemalja, na izvršnoj i na parlamentarnoj razini, te pohvalio napore Bugarske u iskorištavanju fondova Europske unije. - Voljeli bismo preko bugarskoga iskustva poraditi na učinkovitijem iskorištavanju sredstava EU fondova, o čemu smo lani imali produktivan razgovor s tadašnjim potpredsjednikom bugarske vlade Tomislavom Dončevom, istaknuo je Habek. Dodao je kako se nada još uspješnijoj suradnji na području kulture te ovom prilikom uputio poziv bugarskim umjetnicima za sudjelovanjem na brojnim kulturnim manifestacijama i festivalima diljem Hrvatske.

Habek je pohvalio rad lektorata hrvatskoga jezika na Filološkome fakultetu u Sofiji, no skrenuo je pažnju na problematiku učenja hrvatskoga jezika koji trenutačno nije moguće učiti odvojeno od srpskoga jezika.

Predsjednica Bugarsko-hrvatske skupine prijateljstva Snežana Dukova kazala je kako će se osobno angažirati u rješavanju problematike učenja hrvatskoga jezika na bugarskome sveučilištu te pohvalila Katedru za bugarski jezik na Filozofskome fakultetu u Zagrebu na kojoj studira 130 studenata. Istaknula je kako Hrvatska i Bugarska kao dvije prijateljske zemlje mogu unaprijediti suradnju u poljoprivredi i turizmu i napomenula kako u promociji te suradnje veliku ulogu imaju parlamentarne skupine prijateljstva. 

U nastavku razgovora bilo je riječi o Parlamentarnoj skupštini Procesa suradnje u Jugoistočnoj Europi te su se sugovornici složili kako je prioritet riješiti pravni status Skupštine te odrediti sjedište stalnoga tajništva.

Bugarski parlamentarci također su održali sastanak s potpredsjednikom Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Domagojem Hajdukovićem i članovima Odbora za poljoprivredu Zoranom Vasićem i Franjom Lucićem. Zastupnik Hajduković istaknuo je važnost očuvanja ljudskih i manjinskih prava te rekao kako i Hrvatska i Bugarska u okviru članstva u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe imaju još jači alat za unapređenje ovih vrijednosti. Dukova je zahvalila za dobar odnos hrvatske države prema bugarskoj nacionalnoj manjini te izrazila zadovoljstvo očuvanjem bugarskih spomenika, poput ratnoga bugarskog groblja u Vukovaru. 

Članovi Odbora za poljoprivredu Zoran Vasić i Franjo Lucić iskazali su zadovoljstvo čestim susretima dvaju odbora za poljoprivredu te čestitali Bugarskoj na velikim ulaganjima u razvoj poljoprivrede te na visokoj iskoristivosti fondova Europske unije od čak 93 posto. 
U nastavku posjeta Republici Hrvatskoj zastupnici bugarskoga parlamenta održat će radne sastanke s dužnosnicima lokalne samouprave u Rijeci, Opatiji i Varaždinu te posjetiti Brodogradilište 3. Maj u Rijeci. 
 
 

Autor: Hrvatsko-bugarska međuparlamentarna skupina prijateljstva