Zastupnici Domagoj Ivan Milošević i Bojan Glavašević sudjelovali na sastanku COSAC-a

Malta – Predsjednik Odbora za europske poslove Domagoj Ivan Milošević i potpredsjednik Odbora Bojan Glavašević sudjelovali su na LVII. sastanku Konferencije odbora za poslove Unije parlamenata Europske unije (COSAC), koji se od 28. do 30. svibnja 2017. održao na Malti.

Riječ je o posljednjem sastanku u okviru parlamentarne dimenzije malteškog predsjedanja Vijećem Europske unije, koje traje do 1. srpnja 2017., kada će predsjedanje preuzeti Estonija.

Sastankom je predsjedao predsjednik Parlamenta Malte Angelo Faruggia jer Odbor za vanjske i europske poslove zbog raspuštanja parlamenta uoči izvanrednih izbora, koji će se održati početkom lipnja, zbog malteških ustavnih pravila ne može sudjelovati na sastanku.

Tijekom sastanka Milošević i Glavašević su s kolegama iz odbora nadležnih za europske poslove nacionalnih parlamenata država članica Europske unije i država kandidatkinja raspravljali između ostaloga o povlačenju Ujedinjene Kraljevine iz članstva u Europskoj uniji, borbi protiv krijumčarenja ljudima u migrantskoj krizi te o pomorskoj politici Europske unije. 

Malteško predsjedanje uvelike je obilježilo britansko podnošenje zahtjeva za pokretanje procedure predviđene člankom 50. Ugovora o Europskoj uniji. Sudionici sastanka COSAC-a izrazili su žaljenje zbog odluke Ujedinjene Kraljevine da napusti Europsku uniju, no većina se složila kako ona u budućem odnosu s Unijom ne smije biti u boljem položaju nego što bi bila da je ostala članicom.

Kao pomorskoj državi i ključnoj točki sredozemnog migracijskog pravca, migrantska kriza bila je prioritet malteškog predsjedanja Vijećem. Žarište rasprava LVII. COSAC-a bilo je na zaštiti vanjskih granica Europske unije i potrebi suradnje s državama podrijetla migranata s ciljem zaustavljanja nezakonitih migrantskih tokova.

Sastanak je zaključen predstavljanjem estonskog predsjedanja Vijećem Europske unije koje će, uz suočavanje s aktualnim izazovima, biti usredotočeno i na digitalnu agendu te poduzetništvo kao jamstvo nastavka gospodarskog rasta na području EU-a. Najavljeno je i održavanje sastanka predsjednika odbora uključenih u COSAC, 9. i 10. srpnja 2017. u Tallinu.

Autor: Odbor za europske poslove