Zastupnici Matić i Babić sudjelovali u radu Stalnog odbora Parlamentarne skupštine SEECP-a

Ljubljana – Voditelj Izaslanstva Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini Procesa suradnje u Jugoistočnoj Europi (SEECP) Predrag Matić i član Izaslanstva Vedran Babić sudjelovali su u radu prvog sastanka Stalnog odbora Skupštine u okviru slovenskog predsjedanja SEECP-om.

Sastanak je otvorio predsjednik Državnog zbora Republike Slovenije Milan Brglez koji je rekao kako Parlamentarna skupština SEECP-a predstavlja najprikladniju regionalnu platformu za suočavanje sa zahtjevnim izazovima koji su pred jugoistočnom Europom. Predstavio je moto slovenskog predsjedanja „SEE4FUTURE - South Eastern Europe for Future“. Istaknuo je prioritete predsjedanja: važnost daljnjeg širenja Europske unije na zemlje susjedstva, jačanje sigurnosti u regiji, pružanje boljih mogućnosti mladima i digitalna transformacija društva.

Zastupnicima se obratio i zamjenik glavnog tajnika Vijeća za regionalnu suradnju (RCC) Gazmed Turdiu koji je predstavio djelokrug i ključne projekte Vijeća. Sudionici sastanka pozdravili su odluku o jačanju suradnje Parlamentarne skupštine i RCC-a, posebice u obliku pružanja ekspertize stručnjaka RCC-a u temama od posebnog zanimanja Parlamentarne skupštine SEECP-a

Parlamentarci su u nastavku sastanka razgovarali o daljnjem razvoju i budućem djelovanju PS SEECP-a s posebnim naglaskom na rad Skupštine koja još uvijek nema određeno stalno tajništvo. Bugarsko izaslanstvo iskristilo je priliku da članovima Stalnog odbora predstavi prioritete bugarskog predsjedanja Europskom unijom, koji će započeti početkom iduće godine. Sljedeći sastanak Stalnog odbora najavljen je za 17. ožujka 2017.

Autor: Izaslanstvo Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini Procesa suradnje u Jugoistočnoj Europi