Zastupnici Miro Kovač i Nenad Stazić na godišnjem zasjedanju Parlamentarne skupštine NATO-a

Bukurešt - Članovi Izaslanstva Hrvatskoga Sabora u Parlamentarnoj skupštini NATO-a Miro Kovač i Nenad Stazić sudjelovali su u Bukureštu na godišnjem zasjedanju Parlamentarne skupštine NATO-a od 6.-9. listopada 2017. godine.

Na 63. godišnjem zasjedanju okupilo se više od 250 parlamentarnih zastupnika iz 29 zemalja članica NATO-a, 20 partnerskih zemalja u svojstvu promatrača te institucionalne delegacije poput one Europskog parlamenta, koji su raspravljali o aktualnoj sigurnosnoj problematici transatlantskog saveza. Na plenarnoj sjednici okupljenim delegacijama obratio se i glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg. 

Na kraju zasjedanja Parlamentarne skupštine NATO-a usvojeno je osam završnih rezolucija u kojima su istaknuta važna tematska područja za daljnje djelovanje: unaprjeđenje suradnje NATO-a i Europske unije, izgradnja i razvoj europskog vojno-industrijskog kompleksa, sigurnost i stabilnosti crnomorske regije, sprječavanje sigurnosne ugroze izazvane medijsko-propagandnim ratom, sprječavanje zloporabe društvenih mreža kao oblika političkog pritiska na države članice NATO saveza, daljnja potpora stabilizaciji i unaprjeđivanju prilika u Afganistanu, neutralizacija sigurnosnih izazova na jugu NATO saveza i implementacija načela solidarnost zemalja članica u smislu adekvatnih obrambenih ulaganja i s njima povezanih izdvajanja u nacionalnim vojnim proračunima.

Autor: Služba za medije