Zastupnici nacionalnih manjina primili u radni posjet Odbor za vanjske poslove Europskog parlamenta

Zagreb - Parlamentarni zastupnici, predstavnici nacionalnih manjina, zahvalili su izaslanstvu Odbora za vanjske poslove Europskog parlamenta na cjelokupnoj potpori Republici Hrvatskoj na njezinom putu u Europsku uniju. Osvrnuvši se na primjedbe upućene Hrvatskoj oko provođenja reformi, složili su se kako one trebaju biti prije svega poticaj za daljnje napore u pristupnim pregovorima.

Izaslanstvo Europske unije ustvrdilo je da su zakoni koji reguliraju prava manjina neke zemlje mjerilo demokracije, a Hrvatska je u tom kontekstu mnogo učinila, s obzirom na to da ima jako dobar Ustavni zakon o nacionalnim manjinama. Predstavnici EU izrazili su i iznimno zadovoljstvo sudjelovanjem romskog predstavnika u parlamentarnom životu Hrvatske te participiranjem srpske manjine u Vladi RH. 

Zastupnici nacionalnih manjina predstavili su gostima i svoj zahtjev prema Vladi RH koji se odnosi na pozitivnu diskriminaciju u vezi s glasovanjem nacionalnih manjina na izborima, odnosno zahtjevom za dvostrukim pravom glasovanja - mogućnost općeg prava glasa i glasovanja za manjinskog zastupnika.

U nastavku je bilo riječi o pojedinačnim problemima svake nacionalne manjine te o sustavu izbora zastupnika nacionalnih manjina u Hrvatski sabor.

Autor: Služba za odnose s javnošću