Zastupnici pozdravili olakšavanje pristupa informacijama starijima i osobama s invaliditetom

Zagreb - Saborski zastupnici pozdravili su u četvrtak zakonski prijedlog koji bi starijima i osobama s invaliditetom trebao olakšati pristup javnim informacijama tijela javnog sektora. Tijela državne i lokalne vlasti morat će svoje mrežne stranice i programska rješenja za mobilne uređaje prilagoditi svim korisnicima s posebni naglaskom na osobe s invaliditetom i starije osobe.

Ovo je zakon koji izjednačava mogućnosti, istaknula je HDZ-ova zastupnica Ljubica Lukačić koja je, kao osoba s invaliditetom, po prvi put govorila sa govornice prilagođene takvim osobama, zbog čega je zahvalila predsjedniku Hrvatskoga sabora i svim saborskim službama.

- Zakonom koji je predložila Vlada pomoći će se osobama s invaliditetom i starijim osobama u svakodnevnom životu, pružiti im na internetu spektar informacija, izjednačiti njihove mogućnosti, rekla je Lukačić.

Zakon hvale i zastupnici u Klubu SDP-a, čiji zastupnik Darko Parić poziva da ga se provede "kako treba". Zakon se tiče informatizacije društva što je, rekao je Parić, alat koji može riješiti puno problema. Zašto mislite da banke i trgovine ulažu tako puno novca da izađu na internet? Ne zato što su jako dobri, nego jer su shvatili da će, ako usluge prebace na internet, uz manje truda zaraditi više novca, kazao je Parić, tumačeći kako je informatizacija najbolji način za borbu protiv korupcije. 

I Nada Turina Đurić (Glas) smatra da bi digitalizacija javnog sektora značila manje korupcije, lažnih vijesti.

Što donosi zakon složenog naziva - Zakon o pristupačnosti mrežnih stranica i programskih rješenja za pokretne uređaje tijela javnog sektora - objasnio je državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva Bernard Gršić. 

- Tim zakonom tijela javnog sektora će morati svoje mrežne stranice i programska rješenja za pokretne uređaje učiniti pristupačnima tako da sadržaj korisničkog sučelja bude razumljiv i pogodan za upravljanje te da im se može pristupiti različitim korisničkim programima odnosno internetskim preglednicima, objasnio je Gršić, naglašavajući kako će te stranice morati biti prilagođene osobama s različitim oblicima invaliditeta.

Autor: Hina