Zastupnici u borbi protiv raka: Potrebna snažnija suradnja stručne javnosti, nadležnih institucija i udruga pacijenata

Zagreb - U povodu obilježavanja Europskog tjedna borbe protiv raka koji se obilježava u posljednjem tjednu svibnja, u srijedu je održan sastanak nestranačke skupine „Zastupnici u borbi protiv raka“ (ZBPR).

Europski tjedan borbe protiv raka je kampanja koju jednom godišnje provodi Savez europskih liga protiv raka (engl. ECL – Association of European Cancer Leagues), a tijekom toga tjedna, različite organizacije, kreatori politika i šira javnost sudjeluju u aktivnostima vezanim za podizanje svijesti o prevenciji raka, pristupu liječenju i podršci pacijentima i preživjelima od raka.

Predsjednica skupine ZBPR Renata Sabljar-Dračevac pozvala je članove skupine, zastupnike Hrvatskoga sabora i hrvatske zastupnike u Europskome parlamentu Romanu Jerković i Tomislava Sokola, koji su ujedno i članovi posebnog Odbora za borbu protiv raka EP-a, priznate stručnjake onkologe iz Kliničkih bolničkih centara, bolnica, Zavoda, predstavnike društava onkoloških sestara i tehničara, udruga oboljelih i liječenih od raka, Hrvatske lige za borbu protiv raka, Udruge poslodavaca u zdravstvu i druge zainteresirane, da obilježavanjem ovog dana daju svoj doprinos unaprjeđenju zdravstvene skrbi onkoloških bolesnika i poboljšanju zdravstvenih ishoda liječenja. Tim više, što Hrvatska, na žalost, zauzima visoko mjesto na ljestvici smrtnosti od zloćudnih bolesti u EU. 

Nakon što je predstavljen Europski plan za borbu protiv raka te istaknuta značajna sredstva koja je Europska unija osigurala za njegovu provedbu i to u iznosu od četiri milijarde eura, od čega za 2022. godinu 146,9 milijuna eura te 105,6 milijuna eura samo za promociju zdravlja i poboljšanje zdravstvene pismenosti, razmotrena su četiri ključna područja djelovanja kojima EU može, uz ova velika sredstva najviše pridonijeti. 

To se prije svega odnosi na područje prevencije, jer se oko 40 posto slučajeva raka može spriječiti učinkovitim strategijama i mjerama koje se odnose na najvažnije čimbenike rizika kao što su duhan, štetna konzumacija alkohola, onečišćenje okoliša i opasne tvari. Drugo područje obuhvaća područje ranog otkrivanja, programa probira koji značajno spašavaju živote i područje prevencije. 

Stručnjaci u području onkologije osvrnuli su se i na treće područje dijagnosticiranja i liječenja, koje treba biti dostupno i omogućeno svima, uz visokokvalitetnu skrb i jednak pristup lijekovima, što je temeljno pravo svakog građanina EU, bez obzira na to gdje živi. Vrlo je važna kvaliteta života oboljelih i preživjelih od raka, na što su se posebno referirali predstavnici udruga oboljelih od raka, ali i upozorili kako zabrinjavaju nejednakosti u dostupnosti, kako preventivnih pregleda, tako i liječenja. U Europi ima preko 12 milijuna osoba koje su preživjele zloćudnu dijagnozu. To zahtijeva adekvatnu naknadnu skrb, pristup socijalnoj zaštiti te jednak pristup različitim uslugama, uključujući financijske usluge i osiguranje. 

Jedno od glavnih pitanja bilo je koliko je Hrvatska odmaknula s implementacijom Nacionalnog strateškog okvira protiv raka i u odnosu na Europski plan za borbu protiv raka, zatim uspostava nacionalne onkološke mreže i mreže zdravstvenih ustanova. Neophodnim i važnim su istaknuti nacionalni programi za rano otkrivanje raka, koje je potrebno što hitnije ponovno uspostaviti. Istaknuta je važnost i uloga obiteljske medicine i liječnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti u cijelom procesu liječenja, od uspostave dijagnoze do adekvatnog liječenja pa sve do palijativne skrbi. Postavljena su i razmotrena još mnoga pitanja, od potrebe uspostave Akcijskih planova po određenim područjima, poboljšanja unosa podataka u Registar za rak i neophodnog kadrovskog pojačanja, smanjenja administrativnog opterećenja za liječnike i još mnoga druga pitanja na koja će se zatražiti i odgovori nadležnog Ministarstva zdravstva, a sve u svrhu poboljšanja liječenja i zdravstvenih ishoda. 

Na kraju sjednice Sabljar-Dračevac pozvala je sve prisutne da budu učinkoviti u borbi protiv raka te da iskoriste priliku da pokrenu sve resurse, pogotovo u trenutku kada je Europska unija osigurala tolika sredstva za provedbu Europskog plana za borbu protiv raka. -Važno je biti motiviran i učinkovit, ne samo u okviru ovog Europskog tjedna borbe protiv raka, nego i inače. Svakako nam je potrebna snažnija suradnja stručne javnosti, nadležnih institucija i udruga pacijenata, zaključila je Sabljar-Dračevac i zahvalila se svima na doprinosu sjednici.