Zastupnici u Odboru za obitelj, mlade i sport održali sastanak s predsjednicom Odbora za kulturu i obrazovanje Europskoga parlamenta Doris Pack

Zagreb – U sklopu posjeta Hrvatskoj Odbor za kulturu i obrazovanje Europskog parlamenta, predsjednica Odbora Doris Pack te članovi Odbora Morten Løkkegaard i Petra Kammerevert sastali su se s predsjednicom saborskog Odbora za obitelj, mlade i sport Jadrankom Kosor i Marijom Lugarić, članicom Odbora.

Istaknuvši kako je demografija prvorazredno pitanje za svaku zemlju, a demografska slika Hrvatske još uvijek nije dobra, Kosor je upoznala izaslanstvo Europskoga parlamenta s nizom mjera koje je Republika Hrvatska usvojila radi poboljšanja te slike. Naglasila je kako je hrvatsko zakonodavstvo na tom polju usklađeno s regulativama Europske unije. Pohvalno je to što se, unatoč poteškoćama, sredstva za pronatalitetnu politiku ne smanjuju jer je to u konačnici ulaganje u gospodarstvo, naglasila je Jadranka Kosor. 

Doris Pack interesirao je problem nezaposlenih mladih, problem koji je vrlo teška tema Europske unije, za koji smatra da ga treba iz korijena promijeniti. Smatra kako je u Hrvatskoj premalo radnih mjesta, premalo privlačnosti za stvaranje novih radnih mjesta. S jedne strane objašnjenje leži u činjenici da je sustav u Hrvatskoj godinama bio nesiguran za ulaganja, a s druge srane postoji veliki broj diplomiranih osoba koje ne mogu naći posao. Pack smatra kako bi trebalo osigurati jaču suradnju obrazovnog sustava i poduzeća. 

Marija Lugarić rekla je kako je Hrvatska usvojila Zakon o hrvatskom kvalifikacijskom okviru koji povezuje strukovno srednje obrazovanje i poslodavce u svrhu poboljšanja trenutačne situacije u Hrvatskoj u kojoj 33 posto od ukupno nezaposlenih čine mlađi od 29 godina. 

Zastupnika Mortena Løkkegaarda zanimalo je kako Hrvatska rješava pitanje namještanja utakmica i korupcije u sportu općenito. Jadranka Kosor  naglasila je kako je borba protiv nezakonitosti u sportu obveza svake vlade jer je to i borba protiv korupcije. Marija Lugarić iznijela je pojedinosti o nedavno usvojenom Zakonu o sportskoj inspekciji koji konačno daje formalni okvir nedozvoljenom ponašanju u sportu. Zakon ima dva cilja, edukacijski i represivni, a prvi rezultati bit će javnosti poznati uskoro.

Autor: Služba za medije