Zastupnik Hrvoje Zekanović susreo se s veleposlanikom Novog Zelanda Patrickom Ratom

Zagreb - Voditelj Hrvatsko-novozelandske međuparlamentarne skupine prijateljstva Hrvoje Zekanović primio je veleposlanika Novog Zelanda u Republici Hrvatskoj sa sjedištem u Italiji Patricka Johna Ratu.

Voditelj Skupine Zekanović izrazio je nadu u jačanje gospodarske suradnje dviju država u kojoj veliku ulogu može imati brojna i utjecajna hrvatska iseljenička zajednica na Novom Zelandu. Dodao je kako podržava sklapanje Sporazuma o slobodnoj trgovini između Novog Zelanda i Europske unije od kojeg će koristi imati i hrvatsko gospodarstvo.

Veleposlanik Rata istaknuo je kako je posebno ponosan na činjenicu da je brojna hrvatska zajednica na Novom Zelandu među utemeljiteljima vinske i ribarske industrije te kako je i iz toga razloga potrebno ojačati gospodarske spone dviju zemalja. Rekao je kako je na raspolaganju zastupnicima Hrvatskoga sabora u osnaživanju suradnje s parlamentom Novog Zelanda te pozdravio bilateralne posjete na svim razinama unatoč velikoj geografskoj udaljenosti.

Sugovornici su se složili kako je i prošlogodišnji posjet predsjednice Kolinde Grabar Kitarović Novom Zelandu ojačao razinu suradnje i partnerstva dviju država te izrazili nadu u daljnje intenziviranje bilateralne suradnje.
U nastavku razgovora sugovornici su razmijenili stavove o aktualnim europskim i svjetskim temama poput Brexita, pitanja migracija te trgovinskih odnosa velikih svjetskih sila.