Zastupnik Veljko Kajtazi primio ruskog veleposlanika Roberta Markaryana

Zagreb - Zastupnik Veljko Kajtazi sastao se tijekom dana s veleposlanikom Ruske Federacije u Republici Hrvatskoj Robertom Markaryanom. Zahvalio mu je na podršci njegovu radu kao saborskog zastupnika romske i ruske nacionalne manjine.

Ujedno mu je zahvalio na sudjelovanju u obilježavanju romskih žrtava u Drugome svjetskom ratu na Uštici 2. kolovoza 2012. godine. Pozvao ga je da tom obilježavanju i obilježavanju Svjetskog dana Roma, 8. travnja, nazoči i ove godine, što je Markaryan prihvatio. 

Kajtazi je Markaryanu predstavio planove za obilježavanje Svjetskog dana romskog jezika koje je predviđeno za 5. studenoga ove godine. Iskazavši želju za dodatnim jačanjem kulturne suradnje između dviju zemalja, Markaryan je pokazao spremnost za potporu tom događanju u mogućoj suradnji s ruskim Ministarstvom kulture.

Kajtazi je izrazio namjeru za posjet romskoj populaciji u Rusiji, a organizaciju posjeta Markaryan će podržati preko Agencije za međunarodnu kulturnu suradnju i u suradnji s ruskom Dumom.

Kajtazi je također pozvao veleposlanika Markaryana na sudjelovanje u statusu promatrača na međunarodnim konferencijama u okviru Akcijskog plana za Rome, kojim predsjedava Hrvatska, što je Markaryan prihvatio. 

Autor: Klub zastupnika nacionalnih manjina