Završen sastanak Zajedničkog parlamentarnog odbora RH - EU

Dubrovnik - Trinaesti dvodnevni sastanak Zajedničkog parlamentarnog odbora Republike Hrvatske i Europske unije, održan u Dubrovniku, završen je danas usvajanjem Zajedničkih preporuka.

Drugoga dana sjednice raspravljene su sljedeće točke dnevnog reda: Regionalna politika i prekogranična suradnja, Gospodarstvo i tržišno natjecanje u Europskoj uniji i Republici Hrvatskoj te Pripreme za referendum i komunikacija s građanima. Govoreći o prekograničnoj suradnji, u raspravi je istaknuto da takvi programi omogućuju intenzivniji razvoj područja uz granicu te pridonose boljem međusobnom razumijevanju. Ministar gospodarstva Đuro Popijač govorio je o potezima poduzetima kako bi se ispunila mjerila za zatvaranje Poglavlja 8., Tržišno natjecanje. Nakon što je državni tajnik za europske integracije Andrej Plenković izložio sve aktivnosti koje se provode i planiraju provesti u okviru komunikacijske strategije, sudionici sastanka složili su se da će u sljedećoj fazi biti potrebno intenzivirati konstruktivan dijalog s građanima. 

Supredsjedatelj Odbora Gunnar Hökmark naglasio je na kraju sastanka da je u raspravi, ali i u Preporukama poslana snažna poruka u kojoj se pozdravlja izvanredan napredak u implementaciji reformi koje su nužne za članstvo Hrvatske u EU dodavši da bi pristupni pregovori trebali biti zaključeni do kraja lipnja ili najkasnije prije ljetne stanke, ako sva preostala mjerila budu ispunjena. Marija Pejčinović Burić izjavila je da je Hrvatska, nakon ovoga susreta, još optimističnija u pogledu zatvaranja pregovora u lipnju. 

Sudionicima sastanka obratila se i predsjednica Vlade Republike Hrvatske Jadranka Kosor. Predstavivši rezultate koje je Hrvatska postigla u pregovaračkom procesu, predsjednica Vlade je naglasila da će se Hrvatska, primanjem u punopravno članstvo u EU, ponovno vratiti kući. „Otvorili smo jedan proces koji je nepovratan. To je ono što je dobro budući da govorimo o reformama, budući da govorimo o mnogim teškim odlukama koje smo donosili”, izjavila je predsjednica Vlade Jadranka Kosor. Zahvalila je na potpori koju su pružali i pružaju zastupnici Europskog parlamenta Hrvatskoj u ovom procesu, izrazivši uvjerenje da će pregovori biti zaključeni u lipnju.
 

Autor: Služba za odnose s javnošću