Završio sastanak posebnih radnih skupina Parlamentarne skupštine Mediterana

Dubrovnik - U Dubrovniku je završio sastanak posebnih radnih skupina Parlamentarne skupštine Mediterana. 

Drugi dan zasjedanja 17. sastanka Biroa PAM-a, ad hoc odbora i posebnih radnih skupina otvoren je izlaganjem državnog tajnika Ministarstva regionalnog razvoja, šumarstva i vodnoga gospodarstva Karla Gjurašića na temu zaštite vodnih resursa. Strateški ciljevi Hrvatske do 2020. godine su povećanje pokrivenosti potrošnje vode kroz sustav javne vodoopskrbe na 85 do 90 posto te podizanje postotka priključenosti na sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda na 60 posto, rekao je državni tajnik, izdvojivši pritom najznačajnije projekte Vlade Republike Hrvatske na području zaštite voda i okoliša. Posebna pažnja, naglasio je, posvećuje se zaštiti Jadranskog mora i priobalja. "Hrvatska je posvećena zaštiti vodnih resursa, kako na globalnoj razini, tako i u očuvanju čistog Mediterana za buduće generacije", zaključio je Gjurašić. Posebni izvjestitelj za vode, senator Jacques Blanc iz Francuske, održao je izlaganje s temom voda i turizma na Mediteranu. 

O upotrebi nuklearne energije u civilne svrhe govorio je marokanski zastupnik Lhou Lmarbough. Sudionici sastanka raspravljali su, među ostalim, i o povećanom intenzitetu i humanitarnim problemima povezanim s migracijama na Mediteranu, posebno u svjetlu aktualnih političkih događaja. U okviru trećeg stalnog Odbora za ljudska prava i dijalog među kulturama i civilizacijama govorio je potpredsjednik PAM-a Taysee Quba'a. U završnom dijelu sastanka zastupnica Maria Conceição upozorila je na problem nasilja u obitelji koje je, nažalost, prisutno u različitim područjima i kulturama. 

Sastanak su obilježile konstruktivne rasprave o navedenim temama i živa bilalteralna suradnja. Usvojeni su prijedlozi izvješća i rezolucija za raspravu na stalnim odborima i na plenarnoj sjednici koja će se održati u talijanskom Palermu od 27. do 29. listopada 2011. Voditeljica Izaslanstva Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini Mediterana Dubravka Šuica zahvalila je posebnim izvjestiteljima, parlamentarnim zastupnicima i predstavnicima Vlade RH na plodonosnim raspravama te prijedlozima rješenja za neka od otvorenih pitanja. 

Autor: Služba za odnose s javnošću