Zdravka Bušić nazočila obilježavanju 30. obljetnice osnutka i djelovanja Hrvatskog svjetskog kongresa i svečanom otvorenju V. Hrvatskih svjetskih igara

Zagreb – Predsjednica Odbora za Hrvate izvan Republike Hrvatske i izaslanica predsjednika Hrvatskoga sabora Zdravka Bušić sudjelovala je u četvrtak na svečanoj akademiji povodom obilježavanja 30. obljetnice osnutka i djelovanja Hrvatskog svjetskog kongresa.

Hrvatski svjetski kongres međunarodna je neprofitna, nevladina i nestranačka organizacija, osnovana početkom srpnja 1993., čija je zadaća povezati sve Hrvate, hrvatske Udruge i ustanove izvan Domovine. Cilj Hrvatskog svjetskog kongresa je unaprjeđenje zajedništva među Hrvatima, ostvarenje njihovih težnji, osiguranje kontinuiteta i razvoja kulturnog, društvenog,  duhovnog, vjerskog i športskog nasljeđa u Hrvata. 

Zastupnica Bušić tom je prigodom svim članovima Hrvatskog svjetskog kongresa, kao i gostima iz Domovine i inozemstva, čestitala 30. obljetnicu osnutka te je naglasila značaj povezanosti i očuvanja hrvatskih kulturnih običaja i tradicije. 

U utorak, 25. srpnja predsjednica Odbora za Hrvate izvan Republike Hrvatske i izaslanica predsjednika Hrvatskoga sabora Zdravka Bušić također je nazočila svečanom otvorenju V. Hrvatskih svjetskih igara koje se u organizaciji Hrvatskog svjetskog kongresa te pod pokroviteljstvom Grada Zagreba i Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske održavaju u Zagrebu od 24. do 29. srpnja.

Hrvatske svjetske igre amatersko su sportsko natjecanje na kojem sudjeluju Hrvati izvan Republike Hrvatske i njihovi potomci iz cijelog svijeta, predstavljajući državu u kojoj trenutno žive. Ove godine na igrama će nastupiti preko 900 natjecatelja iz 27 zemalja svijeta koji će se iskazati u deset sportskih disciplina.

Uz jačanje sportskog duha, druženje, kulturne susrete i upoznavanje s hrvatskom tradicijskom baštinom, ovom se manifestacijom višestruko povezuje iseljena i domovinska Hrvatska. Sudionici će imati popratni zabavni i edukativni sadržaj s ciljem povezivanja s mladima iz Hrvatske.