Željko Jovanović primio izaslanstvo Odbora za unutarnje poslove njemačkog Bundestaga

Zagreb - Predsjednik Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije Željko Jovanović primio je izaslanstvo Odbora za unutarnje poslove Bundestaga Savezne Republike Njemačke.

Predsjednik Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije Željko Jovanović uvodno je gostima predstavio rad i nadležnosti Vijeća. Istaknuo je da je to najviše tijelo Hrvatskoga sabora koje nadzire i prati provedbu Nacionalnog programa suzbijanja korupcije. Tijelo ima jedanaest članova od kojih su pet saborski zastupnici dok je šest vanjskih članova, a predsjednik dolazi iz redova oporbe. Nacionalno vijeće za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije formirano je 2006. godine i dalo je veliki značaj u borbi protiv korupcije, kazao je Jovanović.

Osnovna područja rada Nacionalnog vijeća su unapređenje institucija i zakonodavnog okvira kao i jačanje svijesti građana o važnosti borbe protiv korupcije. Sudjelovanje građana u borbi protiv korupcije izrazito je važno jer dugoročno omogućava bolju kvalitetu života za sve građane Hrvatske, kazao je Jovanović.

Članovi njemačkog izaslanstva govorili su i o slučajevima gospodarske korupcije u Njemačkoj te mehanizmima za kontrolu i sprječavanje iste. 

Sugovornici su suglasni da je prevencija korupcije dugoročno najučinkovitija za obje zemlje. 

Autor: Služba za odnose s javnošću