Željko Jovanović primio predsjednicu Odbora za zakonodavstvo, mandate, imunitet i poslovnik kosovske Skupštine Albulenu Haxhiu

Zagreb - Predsjednik Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije Željko Jovanović i članovi Damir Tomić i Ivana Kalogjera Brkić održali su radni sastanak s predsjednicom Odbora za zakonodavstvo, mandate, imunitet, poslovnik i nadzor Agencije za borbu protiv korupcije Skupštine Kosova i članovima izaslanstva, u sklopu studijskoga posjeta Republici Hrvatskoj.
 
Predsjednik Nacionalnog vijeća Željko Jovanović u uvodnom je izlaganju upoznao članove Izaslanstva sa zakonodavnim okvirom djelovanja Nacionalnog vijeća te načinom izbora članova. Upozorio je da je nakon početnog entuzijazma i pozitivnih ocjena iz Europske unije borba protiv korupcije u Hrvatskoj posustala, što se vidi i u posljednjem izvješću Indeksa percepcije za 2017. godinu u kojem je Republika Hrvatska ponovno svrstana među korumpirane zemlje.

Članica Nacionalnog vijeća Ivana Kalogjera Brkić upoznala je nazočne sa stanjem u medijima i upozorila na velik problem vlasničkih struktura u medijima koje nisu dovoljno transparentne. Damir Tomić istaknuo je da u lokalnoj upravi poseban izazov u borbi protiv korupcije čini javna nabava i rad javnih poduzeća.

Članove Izaslanstva posebno je zanimalo na koji način su dostupni podaci o imovinskim karticama dužnosnika te kako i u kojem opsegu rad Nacionalnog vijeća utječe na borbu i suzbijanje korupcije u Hrvatskoj. Na kraju radnog sastanka dogovorena je daljnja suradnja.

Autor: Nacionalno vijeće za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije