Zgrada Sabora osvijetljena ljubičastom bojom u povodu obilježavanja Međunarodnog dana svjesnosti o prijevremenom rođenju

Zagreb - Pročelje zgrade Hrvatskoga sabora danas će od 17 do 22 sata biti osvijetljeno u ljubičasto u povodu obilježavanja Međunarodnog dana svjesnosti o prijevremeno rođenoj djeci. Taj se dan obilježava širom svijeta, a u Hrvatskoj ovu inicijativu već osam godina provodi Klub roditelja nedonoščadi „Palčići“.

Sabor se već tradicionalno uključuje u ovu akciju osvjetljavanjem zgrade i time daje podršku nastojanjima udruge u senzibiliziranju javnosti za problematiku prerano rođene djece.

Simbol globalnog obilježavanja ovog dana postala je ljubičasta rasvjeta jer ta boja u vizualnom identitetu predstavlja osjetljivost i iznimnost. Podizanje svijesti o izazovima djece rođene prije 37. tjedna trudnoće, poboljšanje uvjeta skrbi o prijevremeno rođenoj i bolesnoj novorođenčadi te važnost rane intervencije u središtu je pozornosti svih aktivnosti koje se provode u okviru obilježavanja dana prijevremeno rođene djece. Svake godine u svijetu ima oko 15 milijuna prijevremeno rođenih, odnosno svako deseto novorođeno dijete spada u tu skupinu.

U više hrvatskih gradova bit će organizirano okupljanje roditelja s djecom, puštanje ljubičastih balona, a ljubičastim će sjajem biti obasjane institucije i građevine diljem Hrvatske i svijeta.

Autor: Služba za medije