Svečanost dodjele nagrade ‘Europski građanin’ Hrvatskoj gorskoj službi spašavanja u Hrvatskom saboru

dvorana Ante Starčevića

U organizaciji Ureda za informiranje Europskoga parlamenta u Republici Hrvatskoj i Hrvatskoga sabora u petak, 18. rujna 2015. održat će se nacionalna svečanost dodjele nagrade "Europski građanin", koju Europski parlament dodjeljuje za iznimna postignuća pojedincima i organizacijama koje rade na promicanju europskih vrijednosti i identiteta. 

Svečanost u Hrvatskome saboru 18. rujna započinje u 11.00 sati u dvorani Ante Starčevića uvodnim obraćanjem zastupnika u Europskome parlamentu Tonina Picule, koji je i nominirao HGSS za ovu nagradu te će pročelniku HGSS-a Vinku Prizmiću uručiti medalju "Europski građanin". Nakon prigodna govora dobitnika nagrade uzvanicima će se obratiti predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko. Uzvanici i posjetitelji također će biti u prilici pogledati prigodnu izložbu o HGSS-u postavljenu u predvorju dvorane Josipa Šokčevića u Hrvatskome saboru. Hrvatska gorska služba spašavanja jedan je od 47 laureata nagrade "Europski građanin" Europskoga parlamenta za 2015. godinu. Nakon dodjele prigodnih medalja na svečanostima u matičnim državama dobitnici će biti pozvani na zajedničku svečanost u Bruxellesu, 14. i 15. listopada ove godine.

Hrvatsku gorsku službu spašavanja (HGSS) za nagradu "Europski građanin" nominirao je hrvatski zastupnik u Europskome parlamentu Tonino Picula iz Kluba zastupnika Progresivnoga saveza socijalista i demokrata (S&D), a nominaciju je potvrdio žiri u sastavu zastupnika EP-a Davora Ive Stiera i Ivane Maletić iz Kluba zastupnika Europske pučke stranke/Kršćanski demokrati (EPP), Biljane Borzan iz Kluba zastupnika Progresivnog saveza socijalista i demokrata (S&D) te Davora Škrleca iz Kluba zastupnika Zelenih i europskoga slobodnog saveza (Zeleni/EFA).

HGSS je osnovan 1950. godine kao interna služba Hrvatskoga planinarskog saveza i danas je prerastao u službu javnoga tipa koja se o sigurnosti građana brine 24 sata dnevno, 365 dana u godini. Riječ je o neprofitnoj udruzi koja okuplja oko 800 članova volontera organiziranih u 24 stanice i koja sudjeluje i u prekograničnim spasilačkim akcijama s međunarodnim partnerima.

Pobjednici su izabrani 3. lipnja od Odbora za nagradu "Europski građanin" Europskoga parlamenta, kojim je predsjedala potpredsjednica EP-a Sylvie Guillaume (S&D, Francuska). Članovi Odbora bili su i potpredsjednici Ildikó Gáll-Pelcz (EPP, Mađarska), Olli Rehn (ALDE, Finska), Dimitrios Papadimoulis (GUE/NGL, Grčka) i Ryszard Czarnecki (ECR, Poljska), bivši predsjednici Europskoga parlamenta Hans-Gert Pöttering (EPP, Njemačka) i Enrique Barón Crespo (S&D, Španjolska), kao i uglednici poput Hannesa Swobode (S&D, Austrija) i Josea Manuela Barrosa (EPP, Portugal). Potpredsjednica Europskoga parlamenta Sylvie Guillaume (S&D, Francuska), predsjednica žirija, tom je prilikom rekla: "Nagrada 'Europski građanin' otišla je u ruke ljudima koji se bore kako bi siromašnima omogućili zdravstvenu skrb, pomoć u hrani, koji se zalažu za solidarnost, obrazovanje, borbu protiv radikalizma i zaštitu prava LGBT osoba, europskim građanima čiji je svakodnevni rad nužan za socijalnu koheziju u našim zemljama. Drago mi je što im Parlament iskazuje priznanje".

Europski parlament od 2008. svake godine dodjeljuje nagradu "Europski građanin". Nagrada je namijenjena kao priznanje za iznimna postignuća u promicanju boljega uzajamnog razumijevanja i jače povezanosti građana država članica te olakšavanje prekogranične i transnacionalne suradnje unutar Europske unije. Valja spomenuti kako se pod navedene aktivnosti ubrajaju i djela građana koji dugoročnom prekograničnom i transnacionalnom kulturnom suradnjom doprinose jačanju europskoga duha te svakodnevne aktivnosti kojima se konkretno izražavaju vrijednosti sadržane u Povelji Europske unije o temeljnim pravima. Sam izbor funkcionira prema jasno određenim pravilima. Pravo predlaganja kandidata imaju isključivo zastupnici Europskoga parlamenta, pri čemu svaki od njih može predložiti samo jednog kandidata godišnje, a prednost se daje projektima koji su povezani s tekućom Europskom godinom. Odbor za nagradu "Europski građanin" mjerodavno je tijelo za dodjelu nagrade, a njime predsjedava predsjednik Europskoga parlamenta. S obzirom na simboličnu prirodu nagrade, broj dobitnika ograničen je predviđenom kvotom. Odbor može izabrati do 50 laureata iz popisa predloženih kandidata, uzimajući u obzir načela geografske distribucije i jednake zastupljenosti spolova.

Akreditiranje novinara u Hrvatskome saboru:
Novinare, koji nemaju stalnu akreditaciju za Hrvatski sabor, molimo da se akreditiraju putem obrasca za dnevnu akreditaciju najkasnije dan uoči događaja. 


Više informacija o nagradi: http://www.europarl.europa.eu/aboutparliament/hr/00936ff182/Nagrade.html
O dobitnicima:
http://www.gss.hr/