Zajednička tematska sjednica Odbora za vanjsku politiku (29. sjednica) i Odbora za Hrvate izvan Republike Hrvatske (18. sjednica)

dvorana Ivana Mažuranića

Tema sjednice je: "Aktualno političko stanje u Jugoistočnoj Europi s posebnim osvrtom na položaj Hrvata i hrvatske manjine u tim zemljama".

U svjetlu rata u Ukrajini i promijenjenih sigurnosnih okolnosti u susjedstvu Europske unije i svijetu, regija Jugoistočne Europe sve više zahtjeva pozornost i podršku međunarodne zajednice. Ulaskom Hrvatske u Europsku uniju, Schengen i eurozonu Hrvatska se pozicionirala za lidera u regiji, koja svojim pozitivnim primjerom može imati poticajnu ulogu na ostale zemlje jugoistočne Europe u provedbi reformi, a kako bi one postigle odgovarajuće napretke potrebne za članstva u EU i NATO-u. S druge strane Hrvatska je jasan zagovaratelj politike proširenja na zemlje regije Jugoistočne Europe. Ulaskom u EU i Schengen vanjske granice Hrvatske s BiH, Crnom Gorom i Srbijom postaju vanjske granice Europske unije, što povećava razinu domaće odgovornosti, a zemlje regije Jugoistočne Europe svrstava u treće zemlje svijeta, što bitno utječe na budući položaja Hrvata i hrvatskih zajednica u susjedstvu Republike Hrvatske.