Znate li - Dani europske baštine od 21. rujna do 3. studenoga 2015.

Dani europske baštine u Republici Hrvatskoj 2015. godine, u organizaciji Uprave za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture Republike Hrvatske, obilježavaju se od 21. rujna do 3. studenoga 2015. godine, a započinju svečanim otvorenjem izložbe „Industrijska baština Hrvatske: baština kao gospodarsko-razvojni resurs“. Središnja tema ovogodišnjega obilježavanja Dana europske baštine je „Industrijska i tehnička baština“.

Ideja obilježavanja Dana europske baštine radi povezivanja europskih zemalja putem kulturnopovijesnih vrijednosti kao zajedničkoga kulturnog naslijeđa europskoga kontinenta rođena je 1985. godine u Granadi, u Španjolskoj. Početna ideja bila je da se široj publici prikažu spomenici koji im nisu dostupni tijekom godine. Vijeće Europe tako je preuzelo osnovnu ideju projekta koja je proširena idejom o međusobnom zbližavanju naroda Europe boljim razumijevanjem vlastitoga prirodnog i kulturnog nasljeđa.

Države članice Europske unije i države u statusu pristupanja uključivanjem u obilježavanje Dana europske baštine potvrđuju svoju pripadnost zajedničkomu europskom, kulturnom, socijalnom, političkom i ekonomskom identitetu osobitošću svake pojedinačne nacionalne baštine.

Republika Hrvatska obilježavanju Dana europske baštine priključila se 1995. godine s ciljem promoviranja nacionalnoga prirodnog i kulturnog naslijeđa u zajedničkoj baštini naroda Europe. Izradu Strategije očuvanja, zaštite i održivog gospodarskog korištenja kulturne baštine Republike Hrvatske za razdoblje 2011.–2015. pokrenulo je Ministarstvo kulture koje je mjerodavno za zaštitu i očuvanje kulturne baštine. Strategija očuvanja, zaštite i održivoga gospodarskog korištenja kulturne baštine Republike Hrvatske za razdoblje 2011. – 2015. sadrži smjernice i mjere kao okvir za konkretne razvojne projekte za održivo korištenje kulturne baštine.