Obraćanje predsjednika Hrvatskoga sabora Gordana Jandrokovića u povodu obilježavanja 27 godina Oružanih snaga Republike Hrvatske i Dana Hrvatske kopnene vojske, Zagreb, 28. svibnja 2018.

Jandrokovic
Foto: Hina/Tomislav Pavlek

Poštovana predsjednice Republike, poštovani predsjedniče hrvatske Vlade, poštovani potpredsjednici Hrvatskoga sabora, zastupnice i zastupnici u Hrvatskome saboru, 

poštovani potpredsjedniče Vlade i ministre obrane, poštovani članovi hrvatske Vlade, poštovani načelniče Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske, poštovani zapovjedniče Hrvatske kopnene vojske, poštovani generali, časnici, dočasnici i vojnici Oružanih snaga Republike Hrvatske, poštovani hrvatski branitelji i članovi obitelji poginulih hrvatskih branitelja, poštovani oče biskupe, uvaženi gosti, dame i gospodo,

prije svega dopustite mi da, uime svih zastupnica i zastupnika u Hrvatskome saboru, najvišeg predstavničkog i zakonodavnog tijela Republike Hrvatske i u osobno ime, svim pripadnicama i pripadnicima Oružanih snaga Republike Hrvatske čestitam Dan Oružanih snaga i Dan Hrvatske kopnene vojske.

Ili jednostavno, čestitam vam dan Hrvatske vojske!

Danas obilježavamo 27. obljetnicu svečane smotre Zbora narodne garde – dan kada su 28. svibnja 1991. hrvatskim građanima predstavljene prve postrojbe Zbora narodne garde. 

Tim simboličnim činom označeno je povijesno osnivanje hrvatskih Oružanih snaga.

Ovih dana obilježavamo još nekoliko važnih datuma u konačnoj pobjedi hrvatske demokracije i stvaranju hrvatske države.

Za dva dana – 30. svibnja obilježavamo Dan Hrvatskoga sabora – kada je 1990. godine konstituiran prvi višestranački Sabor. Tome su prethodili i prvi, slobodni, parlamentarni izbori 22. travnja i 6. svibnja.

jandrokovic
Foto: Hina/Tomislav Pavlek

Uskoro ćemo obilježiti i 25. lipnja – dan kada je Hrvatski sabor 1991. godine donio Ustavnu odluku o samostalnosti i suverenosti Republike Hrvatske.

Sve su ovo datumi koja je hrvatski narod dugo iščekivao, datumi na kojima je građena novija povijest Hrvatske, njezina sadašnjost, ali i budućnost.

Ovo su dani kada imamo prigodu podsjetiti se na hrvatsku samosvijest, vjeru, snagu i odlučnost u ostvarenju hrvatske slobode i hrvatske samostalnosti. 

Zato je naša obveza da nastavimo dostojno obilježavati ove ključne događaje za Hrvatsku i da ih ostavimo mlađim naraštajima u nasljeđe kao podsjetnik na to kako je, u kojim okolnostima i na kojim vrijednostima nastala država u kojoj žive.

Kada govorimo o stvaranju slobodne demokratske Hrvatske, ne možemo zaobići hrvatsku vojsku i njezinu ključnu ulogu u Domovinskom ratu.

Prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman, koji je vizionarski promišljao Hrvatsku, znao je da nema stvaranja države bez jačanja obrambene sposobnosti i oblikovanja hrvatske vojske. 

Znao je da su „moderne i jake hrvatske oružane snage jamstvo mira i sigurnosti, štoviše i same opstojnosti suverene hrvatske države, pa i njenog svekolikog gospodarskog napretka.“

Jednom je rekao: „Hrvatski narod i svi državljani Hrvatske žele mir i normalan razvitak, pa će stoga učiniti sve da žive u miru i blagostanju. Međutim, na svaku agresiju, na svako ugrožavanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta, odgovorit ćemo svim sredstvima, svjesni da ćemo u tome imati jedinstvo čitavoga hrvatskoga naroda ...“

U iznimno teškim uvjetima Domovinskog rata, ali u zajedništvu i slozi, izgrađena je hrvatska vojna snaga koja je dokazala svoje borbeno iskustvo i ratno umijeće.

Svojim veličanstvenim pobjedama promijenila je strateške odnose snaga, osnažila i pozicionirala Hrvatsku i zbog svega toga Domovinski rat mora biti temelj današnje Hrvatske.

Zato moramo uvijek i u svakoj prigodi izražavati našu zahvalnost svim braniteljima i njihovim obiteljima bez čijih žrtava ni mi ne bismo uživali danas slobodu.

2
Foto: Hina/Tomislav Pavlek

Stvarane u Domovinskom ratu, izgrađivane u miru, hrvatske Oružane snage uvijek su spremne štititi hrvatski suverenitet, neovisnost, teritorijalnu cjelovitost te pružati pomoć svome stanovništvu u slučaju raznih nepogoda. To hrvatski ljudi prepoznaju i stoga je Hrvatska vojska naš ponos.

Njihova spremnost prepoznata je i izvan Hrvatske, među saveznicima, u svim međunarodnim mirovnim, humanitarnim i drugim operacijama i misijama u kojima sudjeluju. Za njih im Hrvatski sabor uvijek, s većinskom političkom potporom, daje suglasnost.

Sljedeće godine obilježit ćemo 10 godina našeg članstva u Sjevernoatlantskom savezu u kojem se Hrvatska i naše Oružane snage potvrđuju kao predani, pouzdani i vjerodostojni partneri.

To smo i dodatno, konkretno, dokazali našim čvrstim odlukama o povećanju sredstava za obranu i osnaživanju naše vojne snage novim zrakoplovima. 

U ovih 27 godina naše Oružane snage pokazale su spremnost na stalnu prilagodbu i fleksibilnost. Uvjeren sam da će tako ostati i nadalje, posebno u današnjem globalnom svijetu brzih promjena i novih sigurnosnih izazova i ugroza.

I za kraj – još jednom čestitam svima Dan Oružanih snaga i Dan Hrvatske kopnene vojske. 

Čestitam ministru Damiru Krstičeviću na ulasku u Kuću slavnih američke Ratne škole  te čestitam i svim dobitnicima nagrada na njihovoj pokazanoj spremnosti, znanju te vojničkim vještinama.

Zahvaljujem.