Obraćanje predsjednika Hrvatskoga sabora Gordana Jandrokovića u povodu obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja, Knin, 5. kolovoza 2018.

Jandrokovic_Knin_Hina_Strmotic+(2).jpg
foto: Hina/Mario Strmotić

Poštovana predsjednice Republike Hrvatske, poštovani hrvatski članu Predsjedništva Bosne i Hercegovine, poštovani predsjedniče i članovi hrvatske Vlade, poštovani potpredsjednici i zastupnici u Hrvatskome saboru, poštovani načelniče Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske, poštovani ravnatelju policije, oče biskupe, poštovani vojni i diplomatski uzvanici, posebno gosti iz Države Izraela, dragi građani Knina, dragi prijatelji,

posebno pozdravljam sve sudionike vojno-redarstvene operacije Oluja – ali i sve branitelje Domovinskog rata i njihove obitelji, a posebno obitelji poginulih hrvatskih branitelja, pozdravljam i hrvatske ratne vojne invalide, pozdravljam generale, posebno odlikovane generale Gotovinu i Markača, časnike, dočasnike, vojnike hrvatske vojske i pripadnike policije i Ministarstva unutarnjih poslova.

Svima vama, kao i svim Hrvaticama i Hrvatima i hrvatskim građanima u domovini i inozemstvu čestitam Dan pobjede, Dan Domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja!

Velika mi je čast i zadovoljstvo da mogu ponovo s vama podijeliti radost današnjeg dana i pozdraviti vas u ime Hrvatskoga sabora i u svoje osobno ime. Ovdje u kraljevskom Zvonimirovom gradu, ispod stoljetne tvrđave, simbola hrvatske opstojnosti, na kojoj je prije 23 godine zavijorio slobodno, visoko i ponosno hrvatski stijeg – simbolički označivši kraj Domovinskog rata. Njegovim podizanjem dovršili smo ono što je hrvatski narod oduvijek želio – uspostavu slobodne, neovisne, suverene i demokratske Hrvatske. Sve o čemu je hrvatski narod stoljećima sanjao na kraju se ostvarilo. Taj san teško je izboren jer su za današnju Hrvatsku, njezin mir i slobodu mnogi životi morali, na žalost, nepovratno nestati. Životi naših branitelja i naših ljudi.

Ali kao što je rekao prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman, pod čijim vodstvom smo stvorili hrvatsku državu i pobijedili u Domovinskom ratu: „Svaka nesebična žrtva pro patria nije nikada uzaludna. Njezin viši smisao dobiva na značenju vremenom.“ I toga smo danas itekako svjesni – žrtava naših branitelja, njihovih obitelji kao i svih hrvatskih ljudi. I na tome im zauvijek moramo biti zahvalni. I stalno im odavati duboko poštovanje – zbog njihove požrtvovnosti za ostvarivanje viših, plemenitih ciljeva i ideala. Ali i zbog mladih – da znaju zašto slobodno i u miru žive i u kojim okolnostima je nastala naša domovina.

Veličanstvenim pobjedama u Domovinskom ratu, hrvatski branitelji promijenili su strateške odnose snaga, okončali velikosrpsku agresiju na Hrvatsku, osnažili i pozicionirali našu domovinu na karti svijeta. U Domovinskom ratu stvorena je hrvatska vojska čijoj se snazi i danas u Kninu divimo. Dokazala je svoje borbeno iskustvo i ratno umijeće i zato je danas jedna od najcjenjenijih vojski u svijetu.

A zašto smo pobijedili u Domovinskom ratu? Zato što smo imali jaku nacionalnu svijest o povijesnom trenutku obnove vlastite države te viziju u kakvoj državi želimo živjeti. Pokazali smo vjeru, odlučnost, hrabrost, samosvijest, snagu, i odgovornost. Disali smo kao jedno biće – bili složni povezujući hrvatstvo u domovini i u svijetu.

Jandrokovic_Knin_Hina_Strmotic.jpg
foto: Hina/Mario Strmotić

I zato u Kninu vlada uvijek posebno ozračje – ozračje puno emocija, ponosa i domoljublja. A upravo domoljublje bilo je presudno za naš pobjednički duh u Domovinskom ratu. Ljubav prema domovini je, da ponovo citiram prvog hrvatskog predsjednika, „izraz nacionalne samobitnosti, političke individualnosti i prirodne težnje svakog naroda da živi kao ravnopravna jedinka međunarodne zajednice i čovječanstva. Domoljublje je sinonim slobode i općedruštvenog napretka jer ono pokreće na stvaralaštvo sve duhovne i materijalne sile cijelog naroda i bez njega ne može normalno napredovati ni jedna zemlja pa ni čovječanstvo.“ Ali domovinu se ne može voljeti, ako ju se ne poznaje i razumije. Voljeti domovinu znači imati svijest o svojem hrvatskom nacionalnom identitetu, poznavati bogato višestoljetno nasljedstvo prošlosti, poštovati hrvatsku kulturu, njezinu slavnu znanstvenu i umjetničku kreativnost. Znati svakodnevno njegovati i primjenjivati ljepotu jedinstvenog hrvatskog jezika. Imati trajnu želju da se hrvatsko bogatstvo sačuva, dalje izgrađuje i prenosi na buduća pokoljenja. Ljubav prema domovini očituje se u našem osjećaju pripadnosti zajednici u kojoj živimo i u tome da sve što svakodnevno radimo, ne radimo samo zbog nas samih, već i zbog drugih i hrvatskog društva u cjelini. Naša dužnost je da svakodnevni posao obavljamo ispravno, pošteno i lojalno – dajući najbolje od sebe u onome što radimo. Time ćemo pokazati i naše poštovanje prema svima koji su se žrtvovali za Hrvatsku.

Dragi prijatelji,

danas slavimo jednu od najvažnijih pobjeda hrvatskog naroda u njegovoj povijesti. Slavimo ju u ozračju ponosnog domoljubnog zanosa kojeg nam je ponovo vratio nedavni uspjeh naših nogometaša. Oni su nam ponovo donijeli optimizam i zajedništvo i na tome im trebamo biti zahvalni. Ali i pokazali su vrijednosti koje smo svi zajedno prepoznali i koje nam trebaju biti primjer – talent, rad, međusobno povjerenje i prijateljstvo, vjeru, hrabrost i samopouzdanje. Ali prije svega poniznost – vrlinu koju u svakodnevnom životu i ne cijenimo dovoljno. Jer svaka priča o uspjehu pojedinca i društva u cjelini samo je jedna, ona koja se temelji na tim vrijednostima. Vodeći se i djelujući u skladu s tim vrijednostima, mijenjat ćemo pozitivno sebe, potaknuti promjene u svojoj okolini i u konačnici osigurati napredak čitavog društva. Time ćemo dokazati istinsko domoljublje. Upravo onako kao što smo ga pokazali nedavno, u radosti zbog naših sportaša, ali i u tuzi zbog odlaska jednog od najvećih hrvatskih glazbenika, našeg Olivera. Dokazali smo da imamo ljudsku plemenitost i emotivnost koje su nas ponovo ujedinile i stoga nam trebaju biti stalne pratilje u našim životima.

Dragi prijatelji,

uvjeren sam da, ako smo znali stvoriti i obraniti hrvatsku državu, znat ćemo ju danas i u budućnosti nastaviti graditi i razvijati, a to znači, u prvome redu, brinuti o kvaliteti života svakog hrvatskog čovjeka, skrbiti o našim braniteljima kroz primjenu novog Zakona o braniteljima, čuvati našu sigurnost i naše institucije kroz jačanje koncepcije moderne domovinske sigurnosti, jačati međunarodna partnerstva kao što činimo ovih dana s našim prijateljima iz SAD-a i Izraela i posebno čuvati povijesnu istinu i pokloniti se našim herojima kao što smo jučer učinili odajući priznanje generalima Gotovini i Markaču. To je put kojim ćemo ići i kojim moramo ići.

I na kraju, još jednom, sretan vam svima Dan pobjede i Domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja!

Hvala.