Predsjednik Sabora Gordan Jandroković prvi strani dužnosnik kojega je primila generalna guvernerica Kanade Julie Payette

Ottawa - Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković u Ottawi se u četvrtak sastao s generalnom guvernericom Kanade Julie Payette, koja predstavlja britansku kraljicu. 

Predsjednik Sabora Jandroković prvi je strani dužnosnik kojega je u službeni posjet primila nova kanadska  generalna guvernerica Julie Payette, koja je tu dužnost preuzela početkom listopada ove godine. Generalna guvernerica Payette znanstvenica je impresivne karijere i prvi je poglavar jedne države koji je u svojoj prethodnoj karijeri bila astronautkinja te je dva puta bila u svemiru.

Na sastanku su potvrđeni izvrsni bilateralni odnosi Hrvatske i Kanade. Razmijenjena su mišljenja o područjima moguće suradnje u znanosti, istraživanju i inovacijama u proizvodnim područjima. Guvernerica Payette rekla je kako je Hrvatska divna zemlja koju je na jednome od svojih putovanja i posjetila i naglasila je kako je uspostavljanje izravnih letova kanadskih aviokompanija za Hrvatsku dobra gospodarska poveznica.

Na razini globalnih pitanja predsjednik Sabora Jandroković je istaknuo savezništvo i dobru suradnju dviju država u okviru NATO-a. Generalna guvernerica Kanade Payette i predsjednik Hrvatskoga sabora Jandroković istaknuli su brojnu hrvatsku zajednicu u Kanadi kao važan most i poveznicu između dviju zemalja.

Autor: Ured predsjednika Sabora