Predsjednik Sabora Jandroković na obilježavanju Dana neovisnosti RH: Zahvalni smo predsjedniku Tuđmanu i hrvatskim braniteljima na tome što imamo svoju državu

Zagreb - U povodu Dana neovisnosti Republike Hrvatske, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković uz predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića i izaslanika predsjednice Republike Hrvatske Vladimira Šeksa, položio je zajednički vijenac u ime Republike Hrvatske na Mirogoju, kod Središnjeg križa u Aleji poginulih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, na grobu prvoga hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana te kod zajedničke grobnice za neidentificirane žrtve iz Domovinskog rata. 

Predsjednik Sabora Jandroković nakon polaganja vijenaca istaknuo je kako su pokušajem likvidacije hrvatskog državnog vrha dan prije nego je 8. listopada prije 26 godina Hrvatska proglasila svoju neovisnost i raskinula sve državno pravne sveze s bivšom državom, zrakoplovi JNA "pokazali i zločinački karakter tog režima, pokazali su spregu između JNA i režima Slobodana Miloševića, pokazali su što su sve spremni učiniti kako bi spriječili hrvatsku neovisnost". "Tako da komentari koje ovih dana slušamo iz Beograda o građanskom ratu, o podijeljenoj krivnji, za nas jednostavno nisu prihvatljivi. Mi smatramo da je Domovinski rat, a to je povijesna činjenica, bio osloboditeljski, legalan i legitiman. Zahvalni smo predsjedniku Tuđmanu, hrvatskim braniteljima na tome što imamo svoju državu", rekao je predsjednik Sabora.

Svečano obilježavanje 26. obljetnice Dana neovisnosti Republike Hrvatske u Zagrebu je nastavljeno prigodnim programom na Trgu svetog Marka, ceremonijom Velike smjene straže Počasno-zaštitne bojne, čime je ujedno obilježen i završetak nastupa u ovogodišnjoj sezoni. 

Hrvatski sabor povodom Dana neovisnosti  otvorio je svoja vrata građanima. Predsjednik Sabora Jandroković  susreo se s brojnim građanima kojima je odgovarao na njihova pitanja u Sabornici, a po prvi put posjetiteljima je otvoren i Ured predsjednika.

Autor: Ured predsjednika Sabora