Marijana Petir sudjelovala na konferenciji „Brendiranje tradicionalnih lokalnih proizvoda“ i konferenciji o sigurnosti hrane i održivosti proizvodnje „FoodCoolTour“

Valpovo - Predsjednica Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora Marijana Petir sudjelovala je u srijedu na Konferenciji „Brendiranje tradicionalnih lokalnih proizvoda“ koju su u Valpovu zajednički organizirali LAG „Baranja“, LAG „Karašica“, LAG „Vuka-Dunav“ i LAG „Strossmayer“. Uz zastupnicu Petir, na konferenciji su sudjelovali zastupnici Nataša Tramišak i Goran Ivanović.

Zastupnici su pohvalili inicijativu ova 4 LAG-a na pokretanju regionalne marke kvalitete “Golden Panonian Quality” namijenjene poticanju razvoja domaće proizvodnje temeljene na tradiciji i promociji identiteta Osječko-baranjske županije. 

- Hrvatska ima ogroman potencijal za razvoj proizvoda s oznakama kvalitete, imamo velik broj autohtonih proizvoda, no  veće napore trebamo uložiti u edukaciju i informiranje proizvođača kako bi oni krenuli u postupak zaštite proizvoda koji je počesto dugotrajan, ali nužan kako neki od tih proizvoda ne bi pali u zaborav, istaknula je Petir i dodala kako su proizvođači presudna karika u ovom lancu, oni su inicijatori postupka zaštite, okupljaju se, zajednički nastupaju na tržištu, zajednički prezentiraju svoje proizvode. Pri tome država treba osigurati motivirajući institucionalni i administrativni okvir kojim će jačati kratke lance opskrbe hranom i lokalne tržnice, a potrebno je poduzeti ozbiljnije korake u fleksibilizaciji i pojednostavljenju sustava certifikacije za oznake kvalitete proizvoda. 

Petir je podsjetila kako od 51 hrvatskog proizvoda zaštićenog na razini EU, njih 5 dolazi s područja Slavonije, dok jedan proizvod još čeka odobrenje na europskoj razini. - Italija, Francuska, Španjolska, Grčka i Portugal imaju najveći broj registriranih proizvoda s oznakama kvalitete, no u obzir treba uzeti da se radi o državama koje imaju duži „staž“ u Europskoj uniji i koje duže sustavno rade na pozicioniranju svojih proizvoda s oznakama kvalitete, kazala je Petir.

- Iza poznatih grčkih Kalamata maslina i Fete, francuskog Champagne vina, talijanskog sira Parmigiano Reggiano i Aceto Balsamico stoje jake proizvođačke organizacije i/ili udruženja proizvođača koja svojim članovima pružaju kompletnu podršku u cijelom lancu opskrbe hranom, rekla je Petir i dodala kako se time racionaliziraju troškovi, privlače novi proizvođači i povećava proizvodnja ovih proizvoda, što kod nas nažalost nije slučaj, a bez udruživanja teško je zadovoljiti potrebe tržišta i isporučiti količine proizvoda koje se od proizvođača traže.  

Petir je podsjetila da je Hrvatski sabor, na prijedlog Odbora za poljoprivredu, zadužio Ministarstvo poljoprivrede da pokrene postupke izrade i usvajanja općih zahtjeva/standarda kvalitete za poljoprivredne i prehrambene proizvode i pristupi  procjeni prilagodbe važećih Pravilnika, a sve s ciljem zaštite domaće proizvodnje i eliminiranja nelojalne konkurencije.  

Na prijedlog Odbora za poljoprivredu izmijenjena je i Odluka o provedbi zelene javne nabave, kojom je od 1. siječnja ove godine osigurana veća zastupljenost ekoloških i integriranih te proizvoda iz sustava kvalitete registriranih na nacionalnoj i europskoj razini i proizvoda iz kratkih lanaca opskrbe hranom, u javnoj nabavi. Petir je pohvalila Osječko-baranjsku županiju, koja je projekt besplatnog školskog obroka, financiranog od strane države, nadogradila na način da se potrebne namirnice nabavljaju od lokalnih proizvođača, što govori da se uz malo volje i dobru organizaciju djeci može osigurati kvalitetan kuhani obrok, a proizvođačima tržište i izvor prihoda.

-Sigurnost hrane ključno je pitanje zdravlja, sigurnosti, stabilnosti i razvoja, posebice u vremenu današnjih globalnih izazova, rekla je zastupnica Nataša Tramišak i dodala kako će se rješavanjem  pitanja posvećenih sigurnosti naše hrane, prerade poljoprivrednih proizvoda, prvenstveno žitarica, osigurati povećanje prihoda proizvođačima i omogućiti brendiranje kvalitetnog brašna proizvedenog od slavonskih žitarica sa slavonskih polja. Time će se, kako je rekla, smanjiti izvoz sirovine i proizvoditi konkretne prehrambene proizvode, brašno i pekarske proizvode, umjesto da ih se uvozi, što je sada slučaj. Ona je pozvala da se kupuju hrvatski proizvodi u trgovačkim lancima jer će se tako poslati poruka trgovcima da takvih proizvoda mora biti više na policama.

Marijana Petir je sudjelovala istog dana i na konferenciji "FoodCoolTour" koja se održala u Osijeku, a na kojoj je istaknula kako je Slavonija od davnina poznata kao žitnica Hrvatske, zahvaljujući plodnoj  hrvatskoj zemlji, ali i znanju naših poljoprivrednika i stručnjaka koji ih prate u njihovoj proizvodnji.  - Osijek i Osječko-baranjska županija imaju priliku pozicionirati se na karti izvrsnosti i postati središte stručnih rasprava i rasadnik ideja kako unaprijediti sigurnost i kvalitetu hrane, stvoriti dodanu vrijednost proizvoda i odgovoriti na  izazove s kojima se poljoprivredno-prehrambeni sektor suočava, rekla je Petir. Dodala je kako su teme kojima je konferencija posvećena, ujedno i teme kojima je saborski Odbor za poljoprivredu kontinuirano posvećen te zajedno sa poljoprivrednicima i stanovnicima sela, stručnom i znanstvenom zajednicom, Odbor predlaže rješenja koja će biti održiva u vremenima koja pred nas stavljaju mnogobrojne izazove, od geopolitičkih i klimatskih, do onih u prekidima lanaca opskrbe hranom i nepoštene trgovačke prakse.

Konferenciju o sigurnosti hrane i održivosti proizvodnje "FoodCoolTour" organizirali su Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu, Grad Osijek i DD Produkcija, a otvorio ju je predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković. 

Uz zastupnicu Petir, na konferenciji su bili zastupnici Nataša Tramišak i Goran Ivanović koji su potom, zajedno s njom, sudjelovali u Batini, u nazočnosti načelnika Općine Draž, Stipana Šašlina, na potpisivanju ugovora između Lučke uprave Vukovar i Udruge hrvatskih branitelja 135. baranjske brigade Hrvatske vojske vezano uz preuzimanje gospodarenja pristaništem u Batini.